120 de pacienți – în Registrul pentru boala Parkinson

Un număr de 120 de pacienți au fost incluși până în prezent în Registrul Național Român pentru boala Parkinson – REPARK, care este activ de la începutul anului și care urmează să fie completat, a declarat joi secretarul general al Societății de Neurologie din România, Mihai Vasile.

„Este o bază de date care se va realiza și are un server dedicat, în care vom include toți pacienții cu boala Parkinson din România. Este primul registru de pacienți în domeniul neurologiei. Celelalte care sunt în prezent în zona neurologiei reprezintă registre de tratament. (…) Sunt introduși în baza de date 120 de pacienți, asta nu înseamnă că doar atâția pacienți sunt. Cu siguranță lucrurile vor fi evaluate în anii următori”, a precizat Mihai Vasile.

Potrivit acestuia, vor fi culese date privind evoluția naturală a bolii, manifestările motorii, non-motorii, tratament, calitatea vieții bolnavilor.

Președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, Dan Răican, a afirmat, la rândul său, că principalele probleme cu care se confruntă pacienții care suferă de această maladie, în România, sunt lipsa medicamentelor originale, dar și a bazelor de recuperare de stat.

„Încercăm să conlucrăm cu diferite baze de tratament private, prin casele de asigurări, de pensii, să asigurăm niște bilete la aceste baze. (…) Nu s-a rezolvat problema Madoparului (medicament — n.r.). (…) Încercăm prin dialog să reușim să îl introducem din nou în Romania. El fiind la un preț foarte mic, producătorul nu și-a acoperit cheltuielile de producție și atunci și-a retras medicamentul din farmacii și se cumpără de dincolo, din Bulgaria, Ungaria”, a susținut Răican.

Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, a subliniat necesitatea unui model integrat de abordare a maladiei Parkinson.

„Avem nevoie de un model integrat de abordare a bolii Parkinson. De altfel, modelele de management integrat al afecțiunilor reprezintă tendința la nivel mondial în sănătate publică în secolul nostru și trebuie să găsim și noi pârghiile pentru a ne ralia acestora, asigurând astfel sustenabilitatea sistemului de sănătate românesc și îmbunătățirea calității vieții tuturor pacienților”, a subliniat Diana Păun.

Potrivit Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în România sunt peste 72.000 de pacienți cu această maladie. Prevalența bolii Parkinson crește odată cu vârsta. Astfel, dacă la vârsta de 65 de ani prevalența este de circa 1%, la 85 de ani aceasta ajunge până la 3,5%. În fiecare an, luna aprilie este dedicată la nivel internațional luptei împotriva maladiei Parkinson.