În cele 20 de luni la conducerea guvernului, Borne şi-a asumat reforma extrem de nepopulară a sistemului de pensii şi foarte controversata lege privind imigraţia.
În scrisoarea de demisie înaintată şefului statului, ea a estimat că ”este mai necesară ca niciodată continuarea reformelor”
Numită prim-ministru în mai 2022, Elisabeth Borne (62 de ani) a devenit a doua femeie în funcţia de premier din istoria Franţei, prima fiind Edith Cresson, numită în urmă cu peste 30 de ani, în mai 1991, de preşedintele francez de la acea vreme François Mitterrand.
Această demisie intervine cu numai cinci luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, scrutin la care este de aşteptat ca partidele eurosceptice să înregistreze scoruri electorale record.
Elisabeth Borne şi echipa sa vor conduce executivul interimar până la desemnarea unui guvern cu puteri depline.
Tânărul ministru al educaţiei naţionale Gabriel Attal este dat favorit pentru a-i succeda la conducerea executivului francez. În vârstă de 34 de ani, Attal ar deveni astfel cel mai tânăr prim-ministru al celei de-a V-a Republici, doborând recordul deţinut de socialistul Laurent Fabius, numit prim-ministru la 37 de ani, în anul 1984.
Viitoarea remaniere guvernementală este menită în special să impulsioneze al doilea mandat al preşedintelui Emmanuel Macron, care nu dispune de majoritate absolută în Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului francez) şi întâmpină numeroase dificultăţi, mai ales din cauza ascensiunii dreptei extreme.
Mandatul lui Macron în calitate de preşedinte va expira în 2027, când actualul şef al statului francez nu va mai putea candida pentru alt mandat, conform Constituţiei. AGERPRES