Aflate la cea de a 9-a ediție, Premiile AFCN continuă să fie prilej de întâlnire cu organizațiile neguvernamentale care și-au dedicat activitatea în anul 2023 proiectelor culturale. Inițiat în 2005 de Administrația Fondului Cultural Național cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, acest proiect și-a propus să aducă o recunoaștere necesară activității organizațiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural.
Specificul celor zece premii acordate constă în caracterul transdisciplinar care le definește, astfel publicul fiind invitat să înțeleagă diversitatea abordărilor prin care proiectul cultural își găsește locul în societatea contemporană: demersul participativ, deschiderea către noi tipuri de audiențe, intervenția creativă în spațiul public, explorarea noilor medii de creație, aducerea în cotidian a patrimoniului material și imaterial, interesul pentru cultura scrisă, explorarea alterității și colaborarea internațională.
Ca răspuns la apelul de participare lansat pe 15 ianuarie, au fost înregistrate 52 de înscrieri la nouă categorii de premii. Nominalizările la cea de-a zecea categorie – Rezistență în cultură – au fost făcute de membrii juriului, pe baza candidaturilor înscrise, având în vedere organizații care activează de cel puțin 10 ani.
Juriul a fost compus din următorii reprezentanți ai premianților din anul anterior:
Beke István Ferenc (Asociația Harmonia Cordis), Corina Bucea (Asociația Centrul Cultural Clujean), Diana Buluga (Asociația Create.Act.Enjoy), Dora Cerin (Asociația Cu Alte Cuvinte), Monica Lup (Asociația Opus), Ioana Lupu (Asociația Untold Stories), Andrei Munteanu (Fundația Memorialul Închisoarea Pitești), Alexandra Palconi-Sitov (Asociația Prin Banat), Adina Rosetti (Asociația De Basm), Tudorița Șoldănescu (Asociația Galeria Artep).
„Ne bucurăm să constatăm că Premiile AFCN au devenit o marcă de excelență atât pentru participanți cât și pentru public. Acesta este, cred, singurul proiect care urmărește energiile creative ale sectorului cultural neguvernamental la nivel național și evidențiază exemplele de bună practică din anul anterior.” a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.
Gala premiilor AFCN este prilejul de a atașa „chipuri” multora dintre proiectele aflate pe listele publicate la finalul sesiunilor de finanțare. Vă invităm să vă treceți în agendă data de 20 mai 2024, dată la care va avea loc Gala de premiere.
Lista proiectelor și organizațiilor nominalizate este accesibilă online pe site-ul AFCN, la: https://www.afcn.ro/media/NOMINALIZ%C4%82RI%20PREMIILE%20AFCN%202023.pdf.