O finanţare corespunzătoare trebuie să reprezinte baza pentru orice strategie în domeniul sanitar, a declarat, luni, consilierul prezidenţial Diana Păun, care a amintit că, deşi România a alocat în ultimii ani mai mulţi bani pentru Sănătate, totuşi se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte atât fondurile pe cap de locuitor, cât şi ca procent din PIB.
„Este clar că o finanţare corespunzătoare trebuie să reprezinte baza pentru orice strategie în domeniul sanitar. Deşi România alocat în ultimii ani mai mulţi bani pentru sănătate, mă refer la procentul din PIB, în continuare, din păcate, ţara noastră se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte alocarea ţărilor din Uniunea Europeană atât pe cap de locuitor, unde media Uniunii Europene este de 2.884 de euro versus România – 1.028 de euro, cât şi ca procent din PIB, unde media europeană este 9,8% faţă de 5% cât are România. Vedem că aceste cifre sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Dinamica cererii de servicii medicale este foarte accelerată. (…) Prevalenţa bolilor cronice este în creştere. (…) La aceasta se adăugă faptul că, datorită inflaţiei, preţurile cresc, cresc costurile serviciilor medicale, materialelor sanitare, medicamentelor, echipamentelor”, a explicat Păun, la o dezbatere organizată de Profit.ro.
Potrivit consilierului prezidenţial, deşi alocarea de fonduri pentru Sănătate a crescut, aceasta nu poate să rezolve „peste noapte” toate problemele din sistemul sanitar.
„Vorbim despre un domeniu subfinanţat cronic de ani de zile şi, ca atare, această alocare chiar crescută nu poate să rezolve peste noapte toate problemele în sistemul sanitar… Doar o alocare mai mare a banilor pentru Sănătate nu reprezintă cheia problemei, pentru că, în sine, procentul alocat nu reprezintă un indicator real al performanţei şi calităţii serviciilor. (…) Este important să şi gestionăm corect banii pe care îi avem alocaţi. (…) De ce să nu recunoaştem că, de multe ori, cheltuim fără să ne gândim la consecinţe. Să ne gândim la corupţia care încă există în sistem”, a susţinut Diana Păun.
Ea a reiterat că tema prioritară a Administraţiei Prezidenţiale rămâne prevenţia, având în vedere că peste jumătate din totalul deceselor din România poate fi atribuit unor factori de risc comportamentali.
„Consumul de tutun, consumul de alcool, sedentarismul, consumul de droguri, alimentaţia nesănătoasă – toate acestea în procente reprezintă 62% din ce am putea noi să prevenim, cifra situându-se cu mult peste cifra Uniunii Europene care este de 44%. (…) Trebuie să ne concentrăm pe modalitatea prevenibilă, pe ceea ce putem face pentru prevenţie, pentru ca, pe termen lung, să scădem cheltuielile pentru tratamente costisitoare şi pentru diagnostice”, a completat consilierul prezidenţial. AGERPRES