Potrivit site-ului UNITER, data limită de înscriere este 7 iulie, iar cei selectaţi vor avea posibilitatea de a participa la o tabără de teatru Pre-HOP, organizată de Teatrul de Stat Constanţa, în perioada 6 – 12 august, unde tinerii debutanţi vor avea ocazia să lucreze momentele pentru Gala HOP şi nu numai, în cadrul unor ateliere de creaţie cu regizori din diferite generaţii şi cu actori de notorietate, dar vor avea şi ocazia unor întâlniri cu alte personalităţi din lumea culturală.
La înscriere pot participaţii actorii care au absolvit facultatea (licenţă) începând cu promoţia 2016.
Tema ediţiei din acest an a galei este „Identitatea actorului autentic – amprenta unicităţii sale. Actorul AUTENTIC – Actorul COMPLET”.
„Anul acesta, direcţia artistică a Galei îşi propune o reîntoarcere la actoria pură, prin crearea unui context în care tinerii să poată fi văzuţi în plenitudinea autenticităţii lor; în care să poată să dea măsura talentului prin utilizarea instrumentelor primare ale actorului: gând, cuvânt, voce, corp”, precizează UNITER.
Atât la Secţiunea Individual, cât şi la Secţiunea Grup, concurenţii vor avea libertatea totală în a pregăti un moment (comic, dramatic sau, de preferinţă, care acoperă o varietate de genuri), care să le pună în valoare mai presus de orice capacitatea de înţelegere a unui text dramatic, de transmitere logică a unor idei, gânduri, sentimente, dar şi capacitatea de a folosi în ajutorul lor instrumentele de bază (gândul, vocea, corpul). Se pot utiliza elemente minime de decor, recuzită, lumini şi sunet, însă nu vor fi permise alte instrumente tehnice, precum microfoane de orice fel pentru amplificarea vocii sau proiecţii video.
„Vom căuta să descoperim tinerii actori care au un arsenal cât mai complet de mijloace teatrale, începând în primul rând cu o reală capacitate de regăsire a autenticului în gândire, dar şi o vorbire antrenată, o expresivitate corporală şi aptitudini muzicale, atât de relevante pentru actorul anului 2024. Căutăm actorul care ştie să folosească aceste instrumente pentru a transforma convenţia într-o realitate credibilă şi de înţeles şi nu le utilizează pentru o abordare formală lipsită de conţinut”, arată UNITER.
Durata maximă a momentului artistic la Secţiunea Individual este de 10 minute, iar la Secţiunea Grup este de 30 minute, iar componenţa grupului trebuie să fie de maxim şapte actori.
Directorul artistic al ediţiei este regizorul Erwin Şimşensohn.
Cea de a 27-a ediţie a Galei Tânărului Actor – HOP va avea loc în perioada 25 – 31 august la Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia. AGERPRES