Surfside Beach policeman Jesus Loera directs traffic away from the city ahead of Hurricane Beryl in Surfside Beach, Texas, U.S., July 7, 2024. REUTERS/Adrees Latif

Evacuări în Texas în aşteptarea furtunii Beryl care ameninţă să devină din nou uragan

Mai multe zone de coastă din Texas au fost evacuate din cauza avertizărilor de inundaţii şi de întrerupere a alimentării cu energie electrică în contextul în care furtuna tropicală Beryl se apropie luni şi ameninţă să atingă ţărmul cu forţa unui uragan, informează AFP.

Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA a precizat, în cea mai recentă actualizare a sa, că vânturile atingeau 110 kilometri pe oră pe măsură ce furtuna tropicală se apropia în Golful Mexic, fiind aşteptată să-şi recâştige statutul de uragan înainte de a ajunge pe coasta Texasului.

„Trebuie să luăm Beryl foarte, foarte în serios. Cel mai mare duşman al nostru este complacerea”, a declarat primarul oraşului Houston, John Whitmire, al cărui oraş de 2,3 milioane de locuitori este ameninţat de traiectoria prognozată a furtunii.

Mai multe zone de coastă din Texas se aflau duminică sub avertizări de uragan şi furtună.

Beryl este aşteptat să atingă uscatul între oraşul-port Corpus Christi şi insula Galveston luni.

Sunt aşteptate precipitaţii de până la 380 mm în unele părţi din Texas, a anunţat centrul pentru uragane, avertizând că acestea ar putea crea viituri în unele zone.

Autorităţile din comitatul Nueces, unde se află Corpus Christi, au cerut turiştilor care au venit să se bucure de plaje să părăsească oraşul, în timp ce comitatul vecin Refugio – care încă nu şi-a revenit complet după uraganul Harvey din 2017 – a emis sâmbătă un ordin de evacuare obligatorie.

Oraşul Galveston, situat la sud-est de Houston, a ordonat o evacuare voluntară pentru anumite zone, videoclipurile postate pe reţelele sociale arătând cozi de maşini care părăsesc oraşul.

Guvernatorul interimar al statului, Dan Patrick, le-a cerut texanilor să rămână în alertă, să respecte recomandările autorităţilor locale şi să părăsească zona periculoasă dacă este posibil.

Casa Albă a declarat duminică că monitorizează situaţia.

Furtuna Beryl a lăsat în urmă cel puţin şapte morţi în Caraibe şi Venezuela, la apogeul puterii sale.

Primul uragan al sezonului în Atlantic, care se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, Beryl este excepţional de puternic şi precoce. Pentru oamenii de ştiinţă, schimbările climatice, prin încălzirea apelor oceanelor, fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul de uragane.AGERPRES