Breaking News

𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐚 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐚𝐭 𝐭𝐢𝐭𝐥𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐝𝐞 𝐨𝐧𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐭𝐫𝐞𝐢 𝐜𝐚𝐧𝐨𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐮𝐫 𝐚𝐥𝐞 𝐈𝐚𝐬̦𝐮𝐥𝐮𝐢

Consiliul Județean Iași a aprobat, astăzi, în ședință ordinară, acordarea titlului de cetățean de onoare al județului Iași Amaliei Bereș, canotoare medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Paris, Mădălinei Bereș, canotoare multiplu medaliată la campionate europene, mondiale și la Jocurile Olimpice din 2016, și Patriciei-Andreea Cireș, care a reprezentat Iașul la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, dar și la alte competiții internaționale la care a obținut performanțe remarcabile. Sportivă legitimată la Clubul Sportiv Municipal Iaşi, Patricia-Andreea Cireș a câștigat medalia de bronz la Campionatele Mondiale de Juniori de la Tokyo în 2019, titlul de campioană europeană în 2020, titlul continental la tineret şi medalia de argint la Campionatele Mondiale în 2022, precum şi titlul mondial la tineret în 2023.
Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi s-au aflat, de asemenea, proiecte importante de investiții în infrastructura sanitară, pentru modernizarea serviciilor sociale, reabilitarea rețelei de drumuri județene și buna funcționare a instituțiilor din subordine. În urma votului dat de plen, Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. N. Oblu Iaşi” va putea atrage o finanțare de peste 14 milioane de lei din Programul Sănătate, pentru dotarea cu echipamente moderne a Ambulatoriului integrat. Tot din Programul Sănătate vor fi accesate finanțări de aproximativ 15 milioane de lei pentru dotarea Ambulatoriilor Integrate de la Maternitățile “Cuza Vodă’’ și “Elena Doamna”. În ședința de astăzi, s-a decis și trecerea în domeniului public al judeţului Iaşi şi în administrarea Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Elena Doamna” a unui teren de 5000 mp, din zona Moara de Vânt, în vederea construirii Centrului Regional pentru Tratamentul Infertilităţii Iaşi.
Consilierii județeni au făcut și un nou pas pentru „Construirea şi dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași” în vederea finanţării prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti și au aprobat Acordul de parteneriat între Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi şi U.A.T. Judeţul Iaşi. Proiectul propus de Consiliul Judeţean Iaşi, în calitate de leader, şi Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iaşi, în calitate de partener, include un spital cu 500 de paturi, parcare subterană și clădiri tehnice.
Plenul a mai votat, astăzi, valoarea totală a proiectului „Înfiinţarea Centrului de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabililităţi – Tg. Frumos”, depus pentru finanțare în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), precum și Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei clădiri cu destinaţia de unitate de asistenţă medico-socială pentru UMS Podu-Iloaiei.
Consilierii județeni au aprobat și valoarea actualizată pentru Iași Industrial Park și devizul general actualizat pentru acest obiectiv de investiții, ca urmare a încheierii lucrărilor de execuție. Iași Industrial Park este primul parc industrial din județ administrat de Consiliul Județean Iași și a fost amenajat pe un teren cu o suprafață de 18,6 hectare, la intrarea în Lețcani.
Vot favorabil a primit și participarea UAT Judetul Iaşi ca partener în cadrul Consorțiului pentru învățământ dual “Agritech”. Consorțiul are ca scop creşterea calității formării elevilor și studenților în raport cu nevoile pieței muncii. În proiect, al cărui lider este Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii “Ion Ionescu de la Brad”, sunt implicate deja 16 entități, respectiv autorități locale, unități de invățământ superior și preuniversitar, precum și actori economici din agribusiness. Consorțiul și-a propus să construiască un campus integrat pentru învățământ dual în zona Ezăreni, cu finanțare din PNRR.
“Ședința aceasta a fost o ocazie să asigurăm continuitatea unor proiecte importante pentru județul nostru, cum sunt construirea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară, a Centrului de Infertilitate și a Parcului Industrial de la Lețcani, dar și implementarea unor noi inițiative pentru a dezvolta infrastructura medicală, educațională și serviciile de asistență socială. Susținem activitatea spitalelor din subordinea Consiliului Județean și mă bucur că am identificat noi oportunități de finanțare pentru Spitalul de Neurochirurgie și cele două maternități, Cuza Vodă și Elena Doamna. Totodată, mă bucur că putem celebra excelența și performanța sportivă, prin acordarea titlului de cetățean de onoare celor trei canotoare care au obținut rezultate extraordinare, Amalia Bereș, Mădălina Bereș și Patricia Andreea Cireș’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.