Boala obrajilor palmuiti 

Boala obrajilor palmuiti este o infectie virala contagioasa cauzata de parvovirusul B19. Cunoscuta in practica medicala ca eritem infectios sau „boala a cincea”, afectiunea se manifesta printr-o coloratie rosiatica similara urmelor lasate de palme. Apare mai ales la nivelul obrajilor, de aici numele de boala obrajilor palmuiti. Copiii intre 4 si 10 ani sunt cel mai adesea afectati. In cazul adultilor, cca 20% prezinta eruptie la nivelul fetei, eritemul infectios fiind mai des localizat pe picioare, trunchi si brate. Infectia este de regula usoara, se remite de la sine in 1-3 saptamani. Dupa trecerea prin boala se dezvolta o imunitate de lunga durata impotriva reinfectiei cu acelasi virus.

Mai frecvent intalnit in cazul copiilor, pe langa aparitia eritemului facial, infectia este caracterizata de simptome asemanatoare unei racelii comune:

  • Febra
  • Astenie, stare de rau general
  • Dureri musculare si articulare (in special articulatii la nivelul mainii, genunchilor si gleznelor)
  • Dureri de cap
  • Faringe eritematos (gat rosu si inflamat), durere in gat care ingreuneaza ingestia de lichide si hrana
  • Rinoree (secretii nazale apoase abundente cu obstructie nazala).

De asemenea, este important de adaugat faptul ca eruptia la copii poate sa apara si la nivelul toracelui anterior si posterior (piept, spate), pe membre superioare si inferioare, avand adesea caracter pruriginos (senzatie de mancarime a pielii).

Eruptia cutanata poate avea o evolutie variabila. La unii copii poate reaparea in puseuri, in special in conditii de crestere a temperaturii corpului (inclusiv prin expunerea la soare) ori de efort fizic.

Care sunt riscurile eritemului infectios pentru sanatate?

In majoritatea cazurilor, boala obrajilor palmuiti are o evolutie usoara si se vindeca de la sine. Mai rar apar complicatii precum anemia severa.

Pe termen lung, adultii pot resimti dureri articulare si/ sau rigiditate la nivelul articulatiilor timp de cateva saptamani sau chiar luni de la remiterea simptomatologiei specifice.

In cazul femeilor insarcinate, pacientilor cu afectiuni hematologice (anemii, talasemii, siclemie etc) sau pacientilor imunodeprimati expusi parvovirusului B19 este indicat consultul medical pentru prevenirea unor posibile complicatii.

Pacientii imundeficienti fie in urma infectiei cu virusul HIV, fie in urma tratamentelor imunosupresoare sau al celor oncologice prezinta simptome mai „zgomotoase”, avand un risc crescut de aparitie a complicatiilor pe parcursul evolutiv al bolii. Conform European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), infectia cu parvovirusul B19 prezinta un risc moderat pentru persoanele imunodeprimate din cauza faptului ca aceasta categorie de pacienti nu poate elimina virusul si poate suferi de anemie cronica, iar in contextul transplanturilor pot aparea pierderea sau disfunctia grefei si boala organ-invaziva.

La persoanele cu boli hematologice cronice riscul este evaluat ca fiind unul moderat, infectia cu B19V putand determina aparitia de crize aplastice tranzitorii (infectarea celulelor stem din maduva osoasa responsabile de producerea globulelor rosii, albe si a trombocitelor).

In cazul persoanelor cu diagnostic anterior de sindrom anemic, infectia poate agrava simptomatologia specifica bolii preexistente, cu aparitia dereglarilor de ritm cardiac si a respiratiei, febrei si starii generale alterate.

Infectia parvovirus B19 (B19V) in sarcina

Uneori infectia virala in timpul sarcinii se poate transmite transplacentar produsului de conceptie (afecteaza hematiile fatului cu aparitia anemiei intrauterine) sau poate declansa pierderea sarcinii.

Potrivit ECDC, riscul pentru femeile insarcinate, cu mai putin de 20 de saptamani de gestatie, este

evaluat ca fiind scazut pana la moderat, avand in vedere:

  • Incertitudinile legate de circulatia virusului
  • Faptul ca aproximativ 30–40% dintre femeile de varsta fertila sunt susceptibile la infectie
  • Formele clinice severe apar la un procent mic de femei gravide infectate.

Practic, riscul este mai mare daca infectia materna apare in primele 2 trimestre ale sarcinii, cu mentiunea ca afectarea fatului nu este exclusa nici in cel de-al treilea trimestru de sarcina. Infectia cu B19V poate cauza avort spontan anemie fetala, hidrops fetal (edem fetal generalizat), miocardita (afectarea muschiului inimii).

Care este perioada de incubatie pentru boala obrajilor palmuiti si cat dureaza?

Perioada de incubatie a virusului este cuprinsa intre 7 – 10 zile, uneori 7 -14 zile, apoi apar simptomele similare racelii, urmate de eruptie. Eritemul facial (roseata din obraji) care dureaza intre 2 si 4 zile.

Dupa aparitia primului episod de eruptie cutanata persoana nu mai este, de regula, contagioasa, iar izolarea devine inutila.

Simptomele generale, asa cum sunt durerile articulare, pot persista mai mult la pacientii adolescenti si la adulti, in schimb, la copii, de obicei, boala este autolimitanta si se vindeca complet intr-un interval de 1-3 saptamani.

Boala obrajilor palmuiti contagiozitate si modalitati de transmitere

Persoana care a contractat parvovirusul B19 este contagioasa inca din perioada de incubatie, inainte de debutul simptomelor. Perioada de contagiozitate maxima este inainte de aparitia eruptiei, in perioada in care copilul prezinta simptome asemanatoare racelii. Cu toate acestea, virusul poate fi transmis si in perioada eruptiei, dar intr-o mai mica masura.

Infectia cu parvovirus B19 apare in special in perioada copilariei, fiind o boala contagioasa care se raspandeste prin intermediul:

  • Picaturile respiratorii purtatoare de virus eliminate in timpul vorbirii, stranutului sau tusei
  • Contactului direct cu persoana infectata.

Practic, fiind o infectie virala modalitatea de transmitere este similara racelii si gripei.

Diagnosticul de eritem infectios

Diagnosticul bolii este in special unul clinic bazat pe anamneza si examinarea pacientului, insa in anumite situatii medicul poate solicita efectuarea unor analize specifice de laborator care sa confirme infectia virala recenta a pacientului in cauza – anticorpi parvovirus B19 de tip IgG si IgM:

  • IgM – indica o infectie recenta cu parvovirus
  • IgG – indică o infectie trecuta sau imunitate.

Uneori, medicul poate recomanda si efectuarea unei hemoleucograme complete pentru a evalua numarul si tipurile de celule sanguine si eventuala prezenta a unei anemii.

Tratamentul eritemului infectios este simptomatic in formele usoare de boala si cuprinde:

  • Utilizarea medicamentelor antialgice, antitermice si decongestionante nazale pentru ameliorarea simptomelor (paracetamol, ibuprofen)
  • Utilizarea unei lotiuni hidratante pentru calmarea mancarimilor
  • Antihistaminice la recomandarea medicului
  • Evitarea efortului fizic
  • Hidratarea corespunzatoare.

In situatiile severe de boala este necesara hidratarea parenterala a pacientului sau administrare de anticorpi specifici pentru sustinerea sistemului imunitar in procesul de eliminare mai rapida a virusului.

Cum putem sa prevenim boala obrajilor palmuiti?

Dat fiind faptul ca boala este contagioasa inainte de aparitia simptomelor este dificil de prevenit.

De asemenea, in prezent nu exista niciun vaccin disponibil pentru a va proteja impotriva acestei infectii.

Masurile generale de preventie a infectiei cu parvovirus B19 sunt similare masurilor adoptate in prevenirea infectiilor respiratorii si a celorlalte boli contagioase ale copilariei (varicela, rujeola, rubeola, scarlatina, roseola infantum) si includ igienizarea corecta a mainilor, a veselei, a suprafetelor cu care persoana infectatat a venit in contact, respectarea etichetei tusei si stranutului si utilizarea (si eliminarea corecta) a batistelor de unica folosinta, servetelelor de igienizare dupa utilizarea de catre pacient, aerisirea incaperilor.

Sursa: www.medicover.ro