Candidatul independent la Preşedinţie Mircea Geoană consideră că instituţiile publice româneşti sunt „extrem de politizate”, precizând că dacă va ajunge şef al statului va numi premier doar dacă acea persoană va pune oameni competenţi în „locurile cheie” din economie şi societate.
„Lumea nu mai crede în politicieni şi în vorbele meşteşugite pe care aceştia, uneori, le produc. Va fi o muncă foarte complexă de a recâştiga treptat încrederea oamenilor, că se poate face şi politică în interesul oamenilor şi nu al partidelor sau al grupurilor de interese. Tema centrală a candidaturii mele este legată de faptul că sistemul politic actual şi modul în care este administrat statul român este depăşit din evoluţiile din societate: din sănătate, din educaţie, din modelele economice. Şi chiar dacă dezvoltarea României este, în continuare, foarte inegală, societatea a progresat. Inegal, dar am progresat cu toţii. Politicul românesc a rămas în urmă şi politizarea extrem de dură a instituţiilor statului face ca, din păcate, multă incompetenţă, risipă şi, de multe ori, corupţie să devină regula jocului şi nu excepţia în societatea noastră”, a afirmat, miercuri, Geoană la evenimentul „Manifestul pe sănătate în programul electoral al candidatului Mircea Geoană pentru alegerile prezidenţiale”, organizat de Mişcarea România Renaşte.
El a evidenţiat că va acţiona doar în spiritul Constituţiei şi al separaţiei puterilor în stat.
„În discuţia cu orice viitor guvern, cu orice majoritate parlamentară, că nu o să fie una singură, că o să fie mai multe în anii viitori, această condiţie minimă necesară de a pune oameni competenţi în locurile cheie pentru economie şi societate este o precondiţie pentru numirea oricărui prim-ministru, a oricărei majorităţi şi instalarea oricărui guvern. Şi de la acest lucru nu abdic, sub nicio formă (…), în deplin respect constituţional faţă de separaţia puterilor în stat şi de rolul Executivului, al Parlamentului şi al preşedintelui. Nu vrem să mergem şi să nu respectăm litera şi spiritul Constituţiei noastre”, a adăugat Geoană.
Fostul secretar general adjunct al NATO a precizat că urgenţele sale sunt educaţia şi sănătatea, subliniind că va promova meritocraţia şi nu tehnocraţia.
„Şi în sănătate, există un nivel de politizare inacceptabilă. Nu este normal ca algoritmul politic, negocierile între partide să numească directori de spitale în sectorul public. Nu este corect şi este contraperformant. Nu este normal ca deciziile privind alocarea de resurse să fie făcute, mai degrabă, de către culoarea politică a administraţiei X sau a primăriei Y. Nu este corect faţă de cetăţenii ţării noastre care au nevoie, în mod egal, de investiţii si de susţinere. Liderii adevăraţi ştiu să aleagă şi calea de urmat, dar şi prioritatea reală a problemelor pe care trebuie să le rezolve. (…) Nu vă promit miracole, nu va fi uşor. Două urgenţe naţionale de care trebuie să ne apucăm cu toţii, cu mediul privat, cu zona civică, zona publică, cu partenerii noştri din străinătate, de care avem nevoie în continuare, sunt educaţia şi sănătatea”, a transmis Geoană. AGERPRES