Firmele interesate se vor putea înscrie în program începând din data de 25 octombrie.
„Vom demara înscrierile în Programul RePowerEU pentru persoanele vulnerabile, pentru montarea de panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare la un nivel de trei kilowaţi net din perspectiva capacităţilor de captare a energiei electrice, de panouri fotovoltaice. Vouchere de 5.000 euro pentru fiecare componentă, respectiv 10.000 euro pe gospodărie. Începând cu data de 25 octombrie, acest apel se va deschide în cadrul ministerului pe care îl conduc”, a anunţat Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că procedura este similară celei de la Administraţia Fondului de Mediu. Firmele care instalează aceste capacităţi reprezintă beneficiarii primari ai programului, care vor coopta beneficiarii finali – persoanele vulnerabile din perspectiva energetică, conform Legii 226/2021.
„Pe 25 octombrie, fiecare companie va veni cu pachetul de clienţi la care urmează să instaleze aceste panouri fotovoltaice şi capacităţi de stocare, aceştia făcând parte din această categorie a consumatorului vulnerabil de energie. Scopul este ca, la finalul acestei investiţii, acel consumator să nu mai aibă nimic de plătit la factură”, a explicat ministrul.
Persoanele vulnerabile din perspectiva veniturilor figurează în bazele de date referitoare la programe sociale şi cele privind plafonarea preţului la energie.
„Această compilaţie de bază de date este o bază de selecţie, dacă vreţi, de persoane vulnerabile din perspectivă energetică, care vor fi beneficiarii acestui program. (…) În jur de 122.000 de gospodării vor fi în prima fază acoperite prin acest program. Noi sperăm să fie nevoie de suplimentarea fondurilor”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte nemulţumirile unor firme care susţin că documentaţia ar fi prea stufoasă, iar timpul prea scurt, ministrul e replicat că se respectă rigorile europene.
„Documentaţia este atipică faţă de AFM, pentru că respectă rigorile europene. Cu siguranţă, acolo unde mai sunt lucruri de clarificat, le clarificăm cu dânşii, că nu e o problemă. Dar, totuşi, trebuie să avem lucruri de calitate, chiar dacă discutăm de persoane nevoiaşe”, a precizat Adrian Câciu. AGERPRES