LUMINIȚA DE LA CAPĂTUL RĂBDĂRII

Am ajuns în ultima zi din anul 2020. O zi aparent firească, normală, chiar dacă ea încheie șirul celor 365 de zile petrecute mai mult sub semnul pandemiei. Ne pregătim să intrăm în al doilea an de luptă pe viață și pe moarte cu un virus necunoscut și greu de anihilat. Covid-19 a ajuns să fie responsabil de întreaga tensiune dezvoltată în interiorul grijilor pe care nu am ezitat să ni le facem, să le expunem public, prezentându-ne fie calitatea de susținător sau de opozant a intervenției noului coronavirus în viața de zi cu zi.
Noul guvern își dă seama că nu-și va putea onora promisiunile, drept pentru care se vede nevoit să respingă propriile lui promisiuni. Ajungem din nou la acel handicap exersat și de PSD, de a-și da jos guvernul, de a vota împotriva sa, constatând că viața bate filmul, că tot ce se mișcă în fața Puterii este de fapt efectul acelui bobârnac dat mult prea violent, cu urmări greu de imaginat, greu de stăpânit, la urma urmei.
Guvernul se reuneşte a adoptat ordonanţa de urgenţă cu privire la măsurile pentru bugetul pe 2021. Printre măsurile de austeritate necesare menținerii deficitului bugetar la cel mult 7% din PIB se află înghețarea salariilor, sporurilor și  primelor pentru bugetari, precum și a pensiilor pentru demnitari, parlamentari,  magistrați, și militari.
De asemenea, este așteptat un anunț privind majorarea cu 8% a pensiilor, care ar urma să fie amânată pentru toamnă, precum și procentul cu care ar urma să crească indemnizația pentru copii de la 1 ianuarie.
Pachetul conține și o serie de măsuri de sprijin de stat pentru HoReCa, acordarea de vouchere de vacanţă, ajutoare prin IMM Invest, prelungirea măsurilor active până în 30 iunie 2021.
Schema de ajutor de stat pentru acordarea de sprijin financiar pentru HoReCa prevede un buget de 500 de milioane de euro.
Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se află, de asemenea, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, dar şi un proiect de hotărâre cu privire la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Ideea cu modificarea pe teritoriul Justiției prin ordonanță de urgență vine să ne aducă aminte de ceea ce opoziția de atunci (același PNL de azi), obținuse, interzicându-se prin lege acest lucru).
Ultima zi de azi a anului 2020 se dorește a fi acea închidere pașnică și frumoasă a anului, prin care efortul medical, de exemplu, să aibă susținere și corespondent în determinarea totală a medicului de a-și face datoria, de a salva pacientul, de ”a-și face meseria”.
În paralel cu încleștarea politică, pe aceeași scenă națională, se întâmplă continuarea luptei, de asemenea, pe viață și pe moarte, al cărui personaj principal este noul coronavirus.
Pe data de 30.12.2020 România prezenta următorul tablou clinic, referitor la lupta asiduă dusă împotriva tulburătorului virus.
4.875 de cazuri noi au fost depistate în ultimele 24 de ore, din 4.822 de teste. Au fost înregistrate 127 de decese și .148 de persoane sunt în stare gravă și se află la ATI.
La raportarea din 29 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 623.066 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 549.262 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 4.637 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma re testării pacienților care erau deja pozitivi, 866 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
Până astăzi, 15.469 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.
Anul 2020 dă să plece, acum în miez de noapte, lăsând locul liber anului ce va urma, să spunem, 2021. Noul An începe cu singura speranță ce stă în picioare, singura speranță care rezistă în picioare, lângă noi, aceea prin care suntem investiți cu șansa de a ieși victorioși din orice încleștare, din orice efort depus pentru a oferi poporului șansa de a fi mulțumit, dacă nu de guvernații noştri debusolați, atunci cel puțin pentru a ne scoate pălăria în fața celor care au reușit deja să obțină ceva pentru noi, cei mulți, nepricopsiții. Trebuie să fim cinstiți până la capăt, așa ceva nu s-a întâmplat încă. Mai așteptăm speranța care ne va lua de mână și ne va arăta luminița de la capătul răbdării.
ADI CRISTI