Greblă: Alegerile prezidenţiale – mai simplu de organizat; sediile corespund din toate punctele de vedere

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a declarat joi că alegerile prezidenţiale sunt mai simplu de organizat şi că nu vor mai exista cazuri ca la alegerile locale, când membri ai secţiilor de votare au dormit pe saci în exteriorul clădirii în care trebuiau să depună procesele verbale şi materialele, menţionând că săptămâna trecută a făcut o analiză a acestor sedii şi corespund din toate punctele de vedere.

„Alegerile locale sunt cel mai dificil de organizat din punct de vedere tehnic. Alegerile prezidenţiale sunt mult mai simplu de organizat şi cu siguranţă ceea ce aţi văzut dumneavoastră la Sectorul 1 şi în alte câteva locaţii din această ţară, cu membrii birourilor secţiilor de votare care dormeau pe saci şi în exteriorul clădirii în care trebuiau să depună rezultatele şi materialele rezultate în urma votului, nu se va întâmpla”, a susţinut Greblă într-o conferinţă de presă.

El a spus că săptămâna trecută a făcut o analiză a sediilor în care preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare vor trebui să ducă materialele rezultate în urma alegerilor, arătând că sunt corespunzătoare din toate punctele de vedere.

„Toate corespund din toate punctele de vedere. Au toate utilităţile, inclusiv căldură, au spaţii suficiente ca să nu mai asistăm la aceste lucruri. E o excepţie la Sectoarele 1 şi 2, unde urmează să fie validaţi noii primari aleşi. Am zis că această discuţie o purtăm cu primarii nou aleşi, care, în principal, ei au obligaţia să asigure sedii, spaţii corespunzătoare pentru ca activitatea de validare a rezultatelor alegerilor şi de depunerea materialelor rezultate în urma alegerilor să se desfăşoare în condiţii civilizate”, a adăugat preşedintele AEP.

Validarea rezultatelor la prezidenţiale, a mai spus el, este „relativ mai simplă”.

„Se face într-un timp foarte scurt, astfel încât eu cred că până la sfârşitul zilei de luni, 25 noiembrie, vom avea rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale, iar noi încercăm cu Biroul Electoral Central ca în dimineaţa de 25 noiembrie să dăm primele rezultate parţiale, oficiale. Şi rezultatele oficiale, parţiale, cred că vor fi consistente, adică peste 30% din numărul buletinelor de vot valabil exprimate să fie validate şi să avem, deci, rezultatul parţial, oficial. Neoficial, aţi văzut că ele apar mai repede, dar noi trebuie să dăm numai acele rezultate care sunt validate de birourile electorale de circumscripţie judeţeană, respectiv a sectoarelor municipiului Bucureşti”, a explicat Toni Greblă.

Votul pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura în 24 noiembrie, iar pentru turul al doilea – în 8 decembrie. 14 candidaţi se află în cursa pentru funcţia de preşedinte al României. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.