Tăriceanu: Avocatul Poporului a susținut respectarea drepturilor cetățenilor și a descurajat abuzul de putere

Avocatul Poporului a susținut respectarea drepturilor cetățenilor și a descurajat abuzul de putere, a afirmat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, joi, la un eveniment dedicat aniversării a 20 de ani de la înființarea instituției Ombudsmanului în România.

„Vă mărturisesc că și pentru mine instituția Avocatului Poporului are o însemnătate și utilitate care este cu totul aparte pentru societatea românească. Constant, dar mai ales în ultima perioadă, Avocatul Poporului a susținut într-un mod activ respectarea drepturilor și libertățile cetățenilor, a descurajat abuzul de putere și a asigurat, în limitele prerogativelor legale și mijloacelor de acțiune, o guvernare performantă specifică democrațiilor consolidate în care controlul asupra puterii a fost exercitat transparent. (…) Dacă inițial rolul Avocatului Poporului a fost conturat destul de palid, fiind configurat fără atribuții de autoritate publică, ulterior a dobândit noi prerogative devenind treptat o instituție concepută să opereze într-un spirit democratic, care a funcționat eficient și a urmărit în mod special să corecteze greșelile și abuzurile”, a spus Tăriceanu.

În opinia președintelui Senatului, un rol important în asigurarea prestigiului unei instituții îi revine și persoanei care o conduce.

„Puterea unei instituții depinde în bună măsură de personalitatea celui care o conduce, personalitate care trebuie dublată de o vastă experiență. O asemenea poziție de prestigiu a necesitat numirea în funcție a unui om de elită, o personalitate care s-a distins prin moralitate, integritate, competență și echilibru, și domnul Victor Ciorbea a reușit să confirme aceste calități. Vă revine totuși și responsabilitatea de a menține independența instituțională, personală, funcțională și de a consolida încrederea și credibilitatea instituției pe care o reprezentați în fața cetățenilor, în fața celorlalte instituții”, a mai spus Tăriceanu.

Avocatul Poporului aniversează, joi, două decenii de la înființare printr-un eveniment la care sunt prezenți peste 70 de Ombudsmani naționali, regionali și delegați, dar și demnitari ai statului român.