Chişinău, 29 oct. /MOLDPRES/. Silvicultorii de pe ambele maluri ale Prutului au elaborat un program comun ce are menirea de a proteja pădurile din Republica Moldova și România, transmite MOLDPRES.
Astfel, specialiștii Agenției „Moldsilva” și cei ai Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) au realizat în perioada septembrie – octombrie 2024, un program de activități comune cu specialiști de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” din România, în cadrul proiectului „Specializare în monitoring forestier, diversitatea genetică și sistematica plantelor lemnoase și reziliența stejarilor xerofiți la schimbări climatice”.
Potrivit vicedirectorului științific al ICAS, Gheorghe Florența, colaborarea dintre specialiștii din cele două țări reprezintă un pas important în protejarea și conservarea biodiversității forestiere.
Directorul „Moldsilva”, Victor Durbală, a menționat că pentru Republica Moldova este foarte importantă experiența României în domeniul protecției pădurilor. „Vasta experiență științifică a colegilor din România este o bună posibilitate de a îmbogăți experiența silvicultorilor din Moldova”, a opinat Victor Durbală.
Specialiștii din Republica Moldova și România au făcut un schimb de experiență și au desfășurat cercetări comune, analizând aspecte privind protecția pădurilor, combaterea bolilor și dăunătorilor, identificarea soluțiilor pentru menținerea sănătății ecosistemelor forestiere. Participanții la program au desfășurat și vizite în teren, care au inclus lucrări practice de monitorizare și depistare a dăunătorilor forestieri.
Autoritățile și-au propus ca în următorii 10 ani să fie plantate păduri pe o suprafață de 145 de mii ha.