Embolia pulmonară

Embolia pulmonara, cunoscuta si sub denumirea de tromboembolism pulmonar, reprezinta o complicatie grava a trombozei venoase profunde, patologie ce apare atunci cand un cheag de sange (tromb) se formeaza intr-o vena profunda. Trombul de provenienta venoasa poate ajunge in circulatia de la nivelul plamanului, obstructionand artera si cauzand aparitia emboliei pulmonare – o urgenta medicala. Impiedicarea fluxului normal de sange catre plamani inseamna ca acestia nu mai primesc oxigen, determinand ischemie acuta a tesutului pulmonar, insuficienta respiratorie acuta amenintatoare de viata si deces daca nu se intervine prompt.

Embolia pulmonara necesita interventie medicala de urgenta deoarece poate cauza afectare cardiaca si pulmonara. Potrivit studiilor, in Statele Unite ale Americii, 33% dintre persoane mor de embolism pulmonar inainte de a primi diagnostic si tratament. Embolismul pulmonar poate afecta plamanii, pune presiune pe inima, provocand insuficienta cardiaca, si reprezinta o conditie amenintatoare de viata (gravitatea bolii variind si in functie de marimea cheagului de sange care blocheaza buna circulatie la nivel pulmonar).

 

Cauze si factori de risc embolie pulmonara

Embolia pulmonara sau tromboembolismul pulmonar (TEP) se datoreaza in majoritatea cazurilor migrarii unui tromb vascular (cheag de sange) periferic de la nivelul membrelor inferioare catre plaman, insa poate surveni si in urma unei embolii cardiace (cheagul se formeaza la nivelul inimii) sau cerebrale (accidentele vasculare cerebrale determina formarea de trombi la nivel cerebral).

Un factor de risc major care contribuie la aparitia trombozei profunde este reprezentat de staza venoasa la nivelul membrelor inferioare ce apare in urma interventiilor chirurgicale ortopedice care presupun ulterior repaos prelungit la pat, zborurilor sau calatoriilor lungi cu trenul, fumatului, obezitatii, sarcinii sau montarii de catetere venoase centrale.

De asemenea, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca in categoria factorilor de risc pentru embolia pulmonara intra si:

  • Anumite afectiuni si conditii medicale, boli cardiovasculare – insuficienta cardiaca congestiva, fibrilatie atriala, infact miocardic sau accident vascular cerebral, diabet zaharat, cancer
  • Folosirea pastilelor anticontraceptive, tratamentele hormonale de substitutie
  • Istoric familial de tromboza venoasa sau embolie pulmonara.

Alte cauze ale TEP sunt reprezentate de embolia:

  • Gazoasa (cu aer) – gazul intra in circulatie sangvina in urma unor traumatisme, interventii chirurgicale si blocheaza un vas de sange.
  • Grasoasa (cu tesut adipos) – mici fragmente de tesut adipos ajung in circulatie, blocand vasul de sange. De regula, embolia grasoasa apare dupa o fractura osoasa mare.
  • Sau, in cazul pacientilor oncologici, de desprinderea de fragmente tumorale cu migrare la nivel pulmonar.

Simptome tromboembolism pulmonar

Simptome ale tromboembolismului pulmonar sunt reprezentate de:

  • Junghi toracic
  • Dispnee (lipsa de aer)
  • Tahipnee (respiratie superficiala in ritm accelerat)
  • Tuse
  • Hemoptizie (tuse cu sange)
  • Tahicardie
  • Cianoza (coloratia albastruie a tegumentelor si/sau mucoaselor)
  • Febra
  • Diaforeza
  • Sincopa (pierderea constientei din cauza hipoxiei cerebrale).

Alaturi de simptomatologia specifica aparatului respirator si cardiac, pacientul poate prezenta modificari care sugereaza existenta unui tromembolism venos profund la nivelul membrelor inferioare: durere la nivelul gambei, inflamatie locala unilaterala (gamba este rosie si calda), edem unilateral (observam o marire in volum a gambei sau a membrului inferior afectat).

Diagnostic tromboembolism pulmonar

Diagnosticul TEP este efectuat de obicei in cadrul serviciului de urgenta si se bazeaza atat pe examenul clinic al pacientului, cat si pe datele obtinute prin investigatiile imagistice de tipul:

  • Computer tomografiei toracice – o metoda rapida si eficienta in depistarea emboliei pulmonare
  • Ecografia venelor profunde ale membrelor inferioare – utilizata pentru a identifica sursa trombului – prezenta unei tromboze venoase profunde
  • Angiografiei pulmonare – examinare imagistica de inalta precizie pentru vizualizarea vaselor pulmonare si a eventualelor blocaje.
  • Dintre investigatiile paraclinice de laborator, determinarea D dimerilor reprezinta cea mai importanta analiza pentru stabilirea diagnosticului de TEP.

Tratamentul in TEP

Tratamentul tromboembolismului pulmonar se face in functie de gravitatea acestuia, astfel ca pot fi adoptate mai multe scheme terapeutice:

  • TEP de gravitate mica sau medie necesita administrarea initiala de tratament anticoagulant injectabil, apoi anticoagulante orale sub monitorizare cu ajutorul APTT ului si ulterior a INR ului.
  • TEP masiv care asociaza frecvent soc cardiogen si hipotensiune amenintatoare cu risc crescut de deces prezinta indicatie de tromboliza pentru distrugerea cheagului migrat la nivel pulmonar (cu ajutorul preparatelor injectabile de tipul Streptokinazei), urmata de administrarea medicatiei anticoagulante care sa limiteze leziunea vasculara initiala.

Tratamentul chirurgical se adreseaza pacientilor in cazul carora nu se obtine reperfuzarea tesutului pulmonar dupa administrarea medicatiei deja mentionate si se poate realiza prin metoda clasica -embolectomie urmata de arteriografie cu patch venos (indepartarea trombului cu reconstructia peretelui arterial), sau embolectomie si fragmentare percutanata in cadrul careia este inserat un cateter (tehnica minim invaziva) la nivel femural sau jugular cu ajutorul caruia se aspira materialul trombotic.

In cazul recurentelor accidentelor embolice este recomandata plasarea unui filtru la nivelul venei cave care impiedica migrarea trombilor catre arterele pulmonare.

sursa: www.medicover.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.