„Salutăm confirmarea că rata de refuz a îndeplinit pragul pentru program şi apreciem efortul tuturor celor care au solicitat sau şi-au reînnoit vizele anul trecut”, arată reprezentanţii misiunii diplomatice.
Aceştia subliniază că îndeplinirea ratei de refuz pentru vizele de călătorie (de tip B) este doar unul dintre numeroasele criterii care determină eligibilitatea unei ţări pentru programul de scutire de viză (Visa Waiver Program).
Pentru a evalua aceste cerinţe generale, Departamentul pentru Securitate Internă, în consultare cu Departamentul de Stat, efectuează o evaluare care acoperă întreaga gamă de cerinţe ale programului pe care o ţară le are în vigoare, inclusiv confirmarea că guvernul partener acordă privilegii reciproce tuturor cetăţenilor şi rezidenţilor americani, pune în aplicare anumite acorduri şi înţelegeri privind schimbul de informaţii şi cooperează în aplicarea prevederilor legale vizând imigraţia implicit părăsirea teritoriului Statelor Unite de către cetăţenii săi.
„Suntem optimişti cu privire la luarea unei decizii favorabile de către Guvernul SUA de a include România în Programul Visa Waiver. Anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică înainte ca orice modificare a cerinţelor actuale privind vizele să poată fi implementată”, punctează reprezentanţii Ambasadei SUA. AGERPRES