Ziua Naţională a României, sărbătorită la Opera La Fenice din Veneţia

Ziua Naţională a României şi aniversarea a 145 de ani de relaţii diplomatice între România şi Italia au fost marcate de Ambasada României în Italia, vineri seara, la celebra Opera La Fenice din Veneţia, printr-un concert de gală susţinut de soprana Valentina Naforniţă, mezzosoprana Ruxandra Donose şi tenorul Ştefan Pop, acompaniaţi de Orchestra Operei Naţionale Bucureşti dirijată de Daniel Jinga.

„Stelele Operei Române la Veneţia” au încântat numerosul public prezent prin interpretarea de excepţie a unor capodopere din patrimoniul muzical italian şi românesc, într-un spectacol grandios de muzică clasică în perfectă armonie cu faimoasa sală de spectacol a Operei La Fenice, a scris ambasada pe pagina de Facebook.

În intervenţia sa, ambasadoarea Gabriela Dancău a exprimat bucuria sărbătoririi Zilei Naţionale a României la Veneţia, trecând în revistă importante repere ale relaţiei dintre România şi Regiunea Veneto.

 

„Doar o mie de kilometri despart Veneţia de România, de oraşele Arad şi Timişoara. O punte de latinitate care traversează Alpii şi Balcanii, care a supravieţuit timp de două milenii, unind români şi italieni în multe momente extraordinare din istorie. Am menţionat Timişoara pentru că în scurt timp vor fi comemoraţi 35 de ani de la începutul revoluţiei anticomuniste din România, moment care evocă angajamentul poporului român faţă de libertate şi valorile democratice”, a spus Dancău, citată pe pagina de Facebook a ambasadei.

„Cred cu tărie că acest regal muzical este un argument în plus în favoarea ideii că, în cotidianul marcat adesea de conflicte, cultura uneşte şi rămâne un simbol al aspiraţiei constante a umanităţii către un nivel superior, cel al convieţuirii paşnice” a adăugat ambasadoarea.

Au intervenit, de asemenea, Federico Mollicone, preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor din Italia şi Cristina-Lavinia Arnăutu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi moderat de jurnalistul italian Nino Graziano Luca, a reunit numeroşi reprezentanţi ai mediului instituţional din Italia, membri ai corpului diplomatic şi consular, personalităţi din lumea culturală, economică şi politică, jurnalişti, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Italia. AGERPRES