Succesul Apple Watch hotărâtor pentru viitorul ceasurilor inteligente

Piața ceasurilor inteligente (smartwatch) ar putea crește de la 3,6 milioane unități în 2014 la 101 milioane unități în 2020 însă evoluția acestei piețe este legată în mod direct de succesul Apple Watch, a estimat joi firma de cercetare de piață IHS, transmite AFP.

Potrivit IHS, aproximativ 19 milioane de ceasuri inteligente Apple Watch ar urma să fie vândute în acest an, ceea ce reprezintă 56% la piața totală de ceasuri inteligente.

‘Succesul Apple Watch va stimula piața totală de ceasuri inteligente. Estimăm că între 2014 și 2020 raportul dintre livrările de ceasuri inteligente și cele de telefoane inteligente va crește de la 1 la 500 până la 1 la 20’, a declarat analistul IHS, Antonios Maroulis.

IHS estimează că în 2020 vânzările de ceasuri inteligente ar urma să crească până la 101 milioane exemplare iar Apple va rămâne lider de piață chiar dacă cota sa de piață va scădea până la 38%. Prețul de cost ridicat al unui Apple Watch (349 dolari pe piața din SUA precum și necesitatea de a avea un iPhone) lasă liberă o parte semnificativă a pieței astfel că în 2020 aproximativ 20% din piața de ceasuri inteligente va fi controlată de producătorii care utilizează sistemul de operare Android.

Analiștii avertizează însă că rivalii Apple pe piața ceasurilor inteligente au nevoie ca Apple Watch să fie un produs de succes pentru că astfel va crește vizibilitatea acestei categorii de produs în rândul consumatorilor. ‘Dacă Apple va avea probleme în intrarea pe piața ceasurilor inteligente, piața va avea de suferit. Ceasurile inteligente ar putea avea soarta Google Glass. Fără Apple și forța sa de marketing, alți producători de ceasuri inteligente vor trebui să aloce fonduri mai mari pentru marketing pentru a schimba percepția consumatorilor’, este de părere analistul IHS, Ian Fogg.

Lansat pe piață la finele lunii aprilie, Apple Watch vine în trei versiuni și se poate conecta doar la dispozitivele Apple iPhone 5, 6 și 6 plus și oferă interfețe NFC, Bluetooth 4.0 și Wi-Fi. Utilizatorii pot utiliza ceasul pentru inițierea apelurilor telefonice, controlul camerei foto de pe iPhone, precum și integrarea cu aplicația Siri.