Respectarea drepturilor omului constituie o componentă esenţială a bunului mers al unei societăţi democratice, subliniată, marţi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor omului.
„În fiecare an, încă din 1948, sărbătorim Ziua internaţională a drepturilor omului la data de 10 decembrie, prilej simbolic pentru a ne reaminti mesajul asumat de către Organizaţia Naţiunilor Unite prin Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, care a statuat că ‘toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi. Ele sunt înzestrate cu raţiune şi conştiinţă şi trebuie să se comporte unele faţă de altele în spiritul fraternităţii'”, precizează CSM într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, ziua de 10 decembrie rămâne astfel în istorie ca un moment deosebit de important, de referinţă pentru umanitate, fiindu-i recunoscut fiinţei umane, fără nicio discriminare, dreptul său fundamental la demnitate.
„La şapte decenii de la acest moment istoric, trebuie reafirmat că respectarea drepturilor omului constituie o componentă esenţială a bunului mers al unei societăţi democratice şi a progresului umanităţii. Un rol esenţial în acest sens revine justiţiei, ce are menirea constituţională de a asigura exercitarea deplină a acestor drepturi şi de a apăra fiecare cetăţean, într-un stat de drept, împotriva oricărei forme de arbitrariu, constatând şi sancţionând încălcări sau limitări aduse în mod nejustificat drepturilor fundamentale”, arată Consiliul Superior al Magistraturii. AGERPRES