Basarabia

Prioritățile Ministerului Educației și Cercetării pentru 2025, prezentate de Dan Perciun: „Acest an ne va aduce schimbări majore”

Chişinău, 14 ian. /MOLDPRES/. Anul 2025 vine cu schimbări majore pentru sistemul educațional din Republica Moldova. Printre acțiunile prioritare se numără modernizarea infrastructurii instituțiilor de învățământ, intensificarea eforturilor de atragere a tinerilor specialiști, majorarea burselor doctoranzilor, asigurarea integrității desfășurării examenului de clasa a IX-a și inițierea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-a – a IX-a. Prioritățile au fost prezentate astăzi de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, transmite MOLDPRES.

În 2025 vom continua reformele demarate anul trecut, accelerând ritmul modernizării sistemului și totodată vom introduce noi inițiative care vor contribui la o îmbunătățire profundă și de durată a sistemului. Acest an ne va aduce câteva schimbări majore, complementate de accelerarea celorlalte inițiative care au fost lansate anul trecut și sunt deja în derulare”, a declarat astăzi Dan Perciun la o conferință de presă.

Potrivit oficialului, printre cele mai importante noutăți pentru anul 2025 se numără inițierea alimentației gratuite a elevilor claselor a V-a – a IX-a, începând cu luna septembrie 2025; asigurarea integrității desfășurării examenului de clasa a IX-a; aprobarea noii formule de finanțare a grădinițelor, pentru toate instituțiile, după pilotarea care se desfășoară în acest an în patru raioane; lansarea fondului de inovație în cercetare, fond care va sprijini transferul tehnologic între business și mediu de cercetare; admiterea primilor studenți la învățământul dual la universitățile din Republica Moldova.

În același timp, Dan Perciun a precizat că MEC își continuă activitatea în jurul a cinci priorități majore, pentru dezvoltarea unui sistem educațional performant și echitabil: investițiile în cadrele didactice, modernizarea infrastructurii și dotarea instituțiilor, actualizarea curriculumului, promovarea integrității academice și asigurarea incluziunii și bunăstării fizice și emoționale a tuturor elevilor.

Astfel, în 2025 vor fi continuate și extinse Programele „Investim în educatori” și „Investim în profesori”, oferind acces gratuit la formare profesională pentru cadre didactice. Totodată, procesul de debirocratizare în sistemul educațional va avansa.

Ministrul Educației s-a referit și la mărimea salariilor profesorilor. „După majorarea cu 15 la sută a valorii de referință în 2024, în 2025 am reușit să promovăm majorarea salariilor profesorilor care au grade didactice cu până la 15,4 %. Ne propunem ca în primele șase luni ale anului 2025 să revenim la subiectul majorării sporului pentru titlul științific de doctor și doctor habilitat al cadrelor didactice universitare. Recunoaștem că situația actuală este una inacceptabilă și planificăm în primul semestru al acestui an majorări semnificative”, a afirmat Dan Perciun.

Pe lângă investițiile în profesori și cercetători, autoritățile vor continua investițiile în modernizarea infrastructurii și dotărilor instituțiilor de învățământ. Astfel, în 2025 vor fi continuate mai multe inițiative începute în 2024 și vor fi alocate noi resurse pentru investiții în școli, grădinițe și universități.

Dan Perciun a menționat că în acest an vor fi finalizate mai multe proiecte de investiții în educație. Mai exact, peste 300 de scoli vor fi dotate cu table interactive, calculatoare și alte dispozitive digitale; 200 de grădinițe vor fi dotate cu echipamente necesare, material didactic și mobilier; 30 de școli model vor avea mobilier nou pentru toate clasele de a I-a – a IV-a; cel puțin 120 de școli vor avea blocuri sanitare reparate; 40 de școli și grădinițe vor beneficia de lucrări de reparație prin Programul „Satul European”, ediția II; în peste 50 de grădinițe se vor extinde grupele de creșă și vor fi reparate spațiile necesare pentru extinderea acestora. Totodată, în noul an vor fi procurate 39 de autobuze inclusiv de capacitate mare.

În plus, lucrări și dotări de 200 de mln de lei vor fi asigurate pentru modernizarea infrastructurii universitare, iar în scoli profesionale și colegii vor fi investiți peste 20 mln de lei pentru dezvoltarea infrastructurii, îmbunătățirea condițiilor de trai ale elevilor, reparația căminelor, creșterea calității procesului de formare profesională.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button