Basarabia

Ministerul Energiei dezminte falsurile privind construcția Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău: „Lucrările vor fi finalizate în 2025”

MOLDPRES: Ministerul Energiei și Unitatea de Implementare a Proiectelor în Energetică au respins astăzi falsurile și manipulările privind etapa actuală de construcție a Liniei Electrice Aeriene Vulcănești – Chișinău, precizând că lucrările sunt desfășurate în ritm continuu și urmează a finalizate în anul curent, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorităților, lucrările de costrucție a LEA se execută pe segmentul UTA Găgăuzia și Taraclia. Lucrările sunt efectuate în conformitate cu planul de lucru elaborat de către contractor și agreat de către instituțiile responsabile. Progresul lucrărilor este de circa 190 de fundații și circa 30 de piloni asamblați, iar șantierul de construcție se extinde pe o distanță de circa 65 km.

Lucrările sunt executate în ritm continuu. Pe timp de iarnă se preconizează asamblarea a 50 de piloni adiționali. Cu toate acestea, tempoul de lucru este condiționat de condițiile meteo. Planificarea lucrărilor și a echipelor de lucru în teren se face în conformitate cu planul de lucru agreat, conform căruia LEA va fi dată în exploatare la finele anului 2025.

Ministerul Energiei a precizat că antreprenorul ales pentru desfășurarea lucrărilor a fost selectat în cadrul unei licitații internaționale, în conformitate cu rigorile Finanțatorului. La aceasta au participat 10 companii ofertante, cu experiență și capacitate de a realiza astfel de lucrări, inclusiv din România și Europa.

În ceea ce privește  declarațiile de demontare a anumitor stâlpi, autoritățile au precizat că informația este falsă. „Lucrări de demontare sau oricare alte lucrări în apropierea stației Vulcănești nu au fost efectuate în ultima perioadă. Totodată, din informațiile oferite de ÎS Moldelectrica, la fața locului nu sunt implicate echipe de muncitori din România. Respectiv, declarațiile – sunt false, manipulatorii și nefondate”, a precizat UCIPE.

Referitor la Proiectul de interconectare Republica Moldova-România

Proiectul de interconectare Republica Moldova-România a prevăzut în primă etapă construcția stației Back-to-Back la Vulcănești și Proiectul Dezvoltarea Sistemului Electroenergetic (PDSE), care presupune construcția LEA Vulcănești-Chișinău și modernizarea/extinderea stațiilor electrice aferente.

Însă, odată cu conectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la ENTSO-E necesitatea sincronizării prin stația Back-to-Back a decăzut. Așadar, a rămas în vigoare doar Proiectul Dezvoltarea Sistemului Electroenergetic, bugetul pentru construcția LEA și modernizarea/extinderea stațiilor aferente, în cadrul PDSE, fiind de circa 50 mln de euro, a conchis UCIPE.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button