Sanatate

Acetilcolina: ce este, ce rol are si cu ce afectiuni este asociata?

Acetilcolina (Ach) reprezinta o substanta chimica cu rol de neuromodulator si neurotransmitator care asigura transmiterea informatiilor de-a lungul retelelor neuronale, dar si comunicarea anumitor celule specializate regasite la nivelul tesuturilor glandulare ale corpului. Acetilcolina constituie o componenta majora a sistemului nervos cu implicatie deosebita in functionarea parasimpaticului facilitand comunicarea si coordonarea anumitor functii ale corpului uman.

Neurotransmitatorii

Neurotransmitatorii reprezinta substante chimice cu rol de mesageri care accelereaza si echilibreaza semnalele transmise intre diferite tipuri de celule ce pot fi regasite la nivelul sistemului nervos central, al muschilor sau alte structuri glandulare ale corpului. O alta functie a neurotransmitatorilor este aceea de a influenta si modula o serie de functii psihologice care includ teama, starea de spirit, placerea si bucuria.

Din punct de vedere al mecanismului de functionare, neurotransmitatorii actioneaza asupra celulelor nervoase la nivelul sinapsei care serveste ca punct de contact cu alti neuroni, celule musculare sau endocrine, denumite celule post sinaptice. Fiecare neurotransmitator prezinta un receptor specific asupra caruia isi exercita rolul, dupa indeplinirea functiei, acesta fiind degradat sau reciclat de catre organism in vederea unei utilizari ulterioare.

Clasificarea neurotransmitarilor este efectuata in conformitate cu modul in care acestia influenteaza transmiterea informatiei si cuprinde:

  • Excitatori cu efect de stimulare asupra celulelor post sinaptice
  • Inhibitori cu efect de inhibare asupra celulelor post sinaptice
  • Modulatori care influenteaza aparitia raspunsului electric in ambele sensuri (stimulare sau inhibitie) in conformitate cu necesitatile organismului.

Principalele functii ale neurotransmitatorilor include:

  • Reglarea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii
  • Modularea somnului
  • Digestiei
  • Starii de dispozitie
  • Imbunatatirea capacitatii de concentrare
  • Reglarea apetitului
  • Asigurarea contractiei musculare.

Rol si functie acetilcolina

Acetilcolina este un neurotransmitator care moduleaza numeroase functii ale diferitelor organe si sisteme ale corpului dupa cum urmeaza:

  • La nivelul tractului digestiv prin stimularea nervului vag moduleaza intensitatea si amplitudinea contractiilor musculare, secretia sucurilor digestive cu relaxarea sfincterelor
  • La nivel respirator, determina bronhoconstrictie si stimuleaza chemoreceptorii aortici si carotidieni cu aparitia hiperpneei
  • Stimularea parasimpatica a sistemului nervos sacrat determina relaxarea sfincterelor, contractia muschiului detrusor al vezicii urinare cu cresterea presiunii de golire si a peristaltismului ureteral
  • La nivel ocular acetilcolina determina mioza si intervine in procesul de acomodare al perceptiei obiectelor aflate in apropiere prin efectul de stimulare al contractiei muschilor ciliari si ai pupilei
  • Moduleaza functionarea sistemului endocrin prin stimularea functiei tuturor glandelor exocrine care dispun de inervatie parasimpatica: glande lacrimale, digestive, sudoripare, traheobronsice, salivare
  • Determina erectia la persoanele de sex masculin.

Acetilcolina si memoria

Acetilcolina joaca un rol important in asigurarea bunei functionari a memoriei, neuronii colinergici care raspund la actiunea acestui neurotransmitator fiind regasiti din abundenta la nivelul hipocampului. Acetilcolina constituie un compus chimic versatil care functioneaza atat ca neurotransmitaor, cat si ca neuromodulator asupra sistemului nervos central. Rolul sau de neuromodulator este cu precadere important datorita implicatiilor acetilcolinei in mentinerea functiilor cognitive.

Studiile de specialitate au demonstrat faptul ca receptorii de tip colinergic sunt vitali pentru obtinerea memoriei spatiale (memoria de orientare care asigura functionarea unei persoane in medii necunoscute) si episodice (memorie care stocheaza evenimente memorabile din viata noastra personala), insa nu si pentru cea de tip procedural (memorie de lunga durata care ofera raspunsuri la intrebari de tip “cum sa?”).

Principala dovada care sustine implicarea acetilcolinei in modularea functiei cognitive si mentinerea memoriei este reprezentata de efectul de inhibitie asupra acetilcolinesterazei (enzima care descompune colinestaraza) pe care o au anumite substante farmacologice (clorhidratul de donepezil) utilizate in tratarea pacientilor cu Alzheimer.

Acetilcolina si depresia

Tulburarile de dipozitie reprezentate de tulburarea bipolara si depresie sunt frecvent intalnite in societatea actuala, mecanismele neurobiologice care contribuie la aparitia acestora fiind inca insuficient explicate, chiar daca primele cercetari au avut loc in urma cu mai mult de 50 de ani in urma. Aceste patologii pot fi cauzate de functionarea necorespunzatoare a mai multor tipuri de sisteme de neurotransmitatori care pot fi de tip serotoninergic, noradrenergic, dopaminergic, GABA ergic sau colinergic.

In mod obisnuit, ACh imbunatateste sensibilitatea corticala la stimulii externi si diminueaza comunicarea corticocorticala, crescand capacitatea de concentrare, insa intensificarea transmiterii semnalelor nervoase mediate de acetilcolina poate fi nociva. Studiile desfasurate in mod recent au confirmat ideea enuntata intial in anii 70 conform careia cresterea gradului de semnalizare acetilcolin mediata contribuie la aparitia depresiei. Administrarea de antagonisti ai acetilcolinesterazei induce aparitia de manifestari clinice specifice anxietatii si depresiei prin diminuarea vitezei de degradare a acetilcolinei si acumularea acesteia la nivel cerebral.

Expunerea la stres acut poate genera aparitia un mecanism adaptativ mediat de ACh care este eliberata in cantitati sporite la nivelul hipocampului, in timp ce stresul cronic creste pe termen lung semnalizarea mediata de acetilcolina favorizand aparitia schimbarilor de dispozitie si a depresiei.

Afectiuni asociate cu disfunctia acetilcolinei

Principalele afectiuni care apar ca urmare a disfunctiei acetilcolinei includ:

  • Boala Alzheimer – pacientii cu acest tip de patologie prezinta niveluri scazute de acetilcolintranferaza care determina scaderea sintezei de acetilcolina si afecteaza functia corticala de tip colinergic. Inhibitorii de colinesteraza au ca efect cresterea transmisiei de tip colinergic prin inhibarea colinesterazei la nivelul fantei sinaptice si ofera o ameliorare moderata a simptomelor bolii. Patologia constituie cea mai frecventa forma de dementa si evolueaza cu pierderea memoriei si a capacitatii cognitive a pacientului cu afectarea severa a calitatii vietii acestuia
  • Miastenia Lambert Eaton este o afectiune care se datoreaza eliberarii scazute de acetilcolina de la nivel presinaptic datorita sintezei de autoanticorpi indreptati impotriva canalelor de calciu voltaj dependente regasite in regiunea neuronala presinaptica. Patologia evolueaza cu manifestari clinice care includ slabiciune musculara proximala in special la nivelul membrelor, deprimarea reflexelor tendinoase, gura uscata, constipatie, impotenta si diminuarea pierderilor de apa la nivel tegumentar (transpiratie scazuta)
  • Miastenia gravis reprezinta o boala autoimuna cauzata de un proces distructiv al anticorpilor asupra receptorilor de acetilcolina si/sau al proteinelor asociate acestora localizate la nivelul membranei postsinaptice a jonctiunii neuromusculare, Miastenia gravis cauzeaza tulburari de vorbire, disfagie (dificultate de inghitire), slabiciune musculara la efectuarea miscarilor de ridicare de pe scaun, ridicarea mainilor, mersul pe jos pe distante lungi, urcatul si coboratul scarilor.

Sursa: www.medicover.ro

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button