Sanatate

Muscatura de purice: este periculoasa pentru om?

Muscatura de purice prezinta o serie de caracteristici particulare datorita carora este usor de recunoscut. Acestea includ: leziuni tegumentare sub forma de papule rosii (umflaturi rosii) cu halou, pruriginoase (care dau mancarime la nivelul pielii), urticarie si eruptie cutanata (caracterizata prin grupuri mici de umflaturi).

Muscaturile de purice sunt localizate cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare, in special perimaleolar (in jurul gleznelor) si in regiunea inferioara a gambelor. Persoanele care prezinta teren atopic (predispozitie la alergii) pot asocia eritem si tumefactie pe zone mai extinse ale corpului care manifesta tendinta de confluare si vindecare mai lenta.

In mod uzual, puricii paraziteaza in special rozatoare (soareci, sobolani) si mamiferele domestice (caini, pisici, porci, ovine, caprine) si ocazional, se pot transmite la om prin contactul direct cu aceste animale sau in timpul efectuarii bailor pentru deparazitarea lor.

Puricii reprezinta o categorie de insecte fara aripi cunoscuta sub denumirea de Siphonaptera, ordinul cuprinzand peste 2.000 de specii diferite organizate in aproximativ 15 familii.

In cazul in care ectoparazitii provin de la animale bolnave, acestia pot cauza aparitia anumitor boli ale omului indeplinind rolul de vector pentru Yersinina pestis (ciuma), Rickettsia typhi (tifos), Rickettsia felis (febra patata), Francisella tularensis (tularemie) si Bartonella henselae (boala ghearelor de pisica). In anumite situatii, puricii pot constitui gazde intermediare pentru anumite specii de tenie (Dipylidium caninum provenita de la canide) si pot cauza boala la om daca sunt ingerati accidental.

Principalii factori de risc care favorizeaza aparitia muscaturilor de purice includ contactul direct cu animalele infestate (fara stapan sau domestice), in timpul amenajarii habitatului acestora (curatarea patutului animalelor de companie, schimbarea rumegusului sau a asternutului din grajd) si a hranirii lor.

Semne si simptome asociate muscaturilor de purice

Principalele manifestari ale muscaturilor generate de acest tip de ectoparazit includ:

  • Senzatia de mancarime
  • Eritem la nivel tegumentar (roseata)
  • Eruptie tegumentara generalizata
  • Urticarie
  • Reactie alergica severa manifestata prin dispnee, wheezing asociat ingustarii cailor respiratorii ca urmare a edemului, hipotensiune si tulburari ale ritmului cardiac.

Bolile care apar ca urmare a transmiterii anumitor patogeni prin muscatura de purice se pot manifesta prin:

  • Sindrom febril
  • Transpiratii nocturne
  • Limfadenopatie
  • Cefalee
  • Mialgii
  • Artralgii
  • Eczema
  • Petesii
  • Echimoze
  • Senzatie de greata
  • Varsaturi
  • Durere abdominala
  • Ameteala
  • Stare de slabiciune in conformitate cu agentul etiologic transmis in timpul pranzului hematofag al insectei.

Reactiile alergice severe la muscatura de purice

Saliva de purice contine o varietate crescuta de compusi asemanatori histaminei, enzime, polipeptide si aminoacizi, care odata ajunsi la nivel circulator pot genera, in anumite situatii, o degranulare mastocitara intensa, care se manifesta prin prurit generalizat, wheezing (respiratie suieratoare), dispnee (respiratie ingreunata), crampe abdominala sau urticarie.

De obicei, reacțiile alergice la muscatura de purice sunt limitate la nivel tegumentar, iar cele generalizate, cu manifestare sistemica si evolutie severa, sunt rar intalnite in practica medicala uzuala, insa trebuie adresate prompt datorita riscului inalt de evolutie nefavorabila pentru pacient.

Riscuri pentru bebelusi si copii mici asociate muscaturilor de purici

Riscurile asociate muscaturii de purice in cazul sugarilor si copiilor mici sunt similare celor descrise la adult si includ reactia alergica severa la saliva ectoparazitului si afectiunile cauzate de agentii patologici transmisi la om de aceste insecte.

Sindromul febril, disconfortul algic generalizat, infectia muscaturilor de purice, pruritul intens si dificultatile respiratorii constituie principalele manifestari ale copilului in prezenta carora este indicata prezentarea la medicul pediatru pentru identificarea eventualelor complicatii si tratarea acestora in mod corespunzator.

Cum deosebim muscatura de purice de alte eruptii cutanate?

Muscatura de purice nu poate fi confundata cu alte boli eruptive din cauza aspectului sau caracteristic sub forma de papule eritemato edematoase, inconjurata de un halou, si insotita de prurit local. Suplimentar, muscaturile de purici sunt dispuse cu precadere la nivelul membrelor inferioare (foarte rar se situeaza deasupra genunchiului) sub forma lineara sau triunghiulara la cativa cm departare una de cealalta.

  • Muscaturile de plosnita sunt dispuse in zig zag si pot fi prezente in orice zona a corpului, inclusiv pe fata, maini, trunchi si membre inferioare, fiind descoperite in special dimineata la trezire (plosnitele sunt active pe timpul noptii).
  • Muscaturile de tantar difera de cele produse de purice prin aspectul caracteristic de papula eritematoasa care prezinta un punct negru in centru.

Cum gestionam corect muscaturile de purice?

Managementul non-farmacologic al muscaturilor de purice presupune spalarea riguroasa a zonei expuse cu apa si sapun pentru diminuarea riscului de suprainfectare bacteriana a leziunilor. Reactiile locale de hipersensibilizare manifestate prin edem, eritem si prurit pot fi diminuate prin aplicarea de comprese cu gheata sau topice (unguente) cu antihistaminice si hidrocortizon.

Medicatia orala reprezentata de antihistaminice si steroizi este rezervata persoanelor care prezinta prurit intens si edem accentuat, in timp ce antibioticele sunt prescrise in cazul persoanelor cu infectii tegumentare asociate muscaturilor ectoparazitului, limfadenita secundara bolii ghearelor de pisica cauzata de B. henselae si cazurilor de imbolnavire cu Y.pestis transmisa de purici.

Posibile complicatii ale muscaturilor de purice

Principalele complicatii care pot surveni ca urmare a muscaturilor de purice includ urticaria, celulita, abcesul si infectii cu Yersinia pestis, Rickettsia typhi, Rickettsia felis, Francisella tularensis, Bartonella henselae si parazitoze cauzate de Dipylidium caninum provenita de la canide.

Principalele modalitati de prevenire ale muscaturilor de purice se refera la:

  • Evitarea contactului cu animale fara stapan
  • Deparazitarea periodica a animalelor de companie prin aplicarea de solutii speciale, samponare cu apa calda si solutii speciale de uz veterinar
  • Aspirarea covoarelor si igienizarea paturilor sau patului animalului de companie prin spalare la temperatura inalta, urmata de uscare in aer liber pentru distrugerea ectoparazitilor adulti si a celor aflati in stadiul larvar
  • Praful/ deseurile din aspirator trebuie golite in afara casei intr-o punga de plastic cu inchiderea ulterioara etansa a acesteia pentru a preveni infestarea cu purici a locuintei
  • Utilizarea repelentelor si a sosetelor inalte pentru prevenirea muscaturilor de purice in timpul interactiunii cu animalele de ferma (hranire, adapare sau tunsul ovinelor).

Sursa: www.medicover.ro

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button