Polițiștii Capitalei au pus în aplicare, vineri, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, două mandate de percheziție la adresele membrilor unui grup specializat în infracțiuni de înșelăciune și șantaj, informează un comunicat al Direcției Generale a Poliției Municipiului București (DGPMB) remis sâmbătă.
În urma acestei acțiuni, au fost identificate și conduse la sediul Secției 5 Poliție, șase persoane bănuite de comiterea infracțiunilor.
Potrivit DGPMB, în perioada aprilie — mai, judiciariștii Secției 5 au documentat activitatea unui grup format din șase bărbați, specializați în comiterea infracțiunilor de înșelăciune și șantaj.
În fapt, cei șase aveau ca îndeletnicire efectuarea de lucrări de reparare a imobilelor, iar pentru contractarea de lucrări, procedau la contactarea directă a persoanelor, oferindu-se să efectueze lucrări necesare, inițial prezentând un preț redus, obținând în acest fel acordul pentru demararea lucrărilor.
„Pentru inducerea în eroare a persoanei vătămate și pentru a prezenta credibilitate, bănuiții încheiau contracte de prestări servicii în numele unei societăți comerciale fără a avea însă calitatea de asociați, administratori sau angajați ai acesteia și fără a preciza moneda și prețul total al lucrării. După obținerea acordului persoanei vătămate, bănuiții începeau să efectueze lucrarea contractată, dar și reparații și înlocuiri de componente în plus, față de înțelegerea inițială, sub pretextul că acestea sunt necesare”, se arată în comunicat.
Astfel, pe parcursul executării lucrărilor, aceștia solicitau de la persoana vătămată diferite sume de bani reprezentând costul parțial al lucrării, suma depășind cu mult prețul stabilit inițial.
„Pentru obținerea sumelor de bani solicitate, bănuiții apelau la mijloace de constrângere psihică a persoanei vătămate, exercitate prin forța grupului”, informează DGPMB.
Ca urmare a acestor acțiuni, în perioada 14 — 24 aprilie, persoana vătămată a remis către bănuiți, suma de 8.550 de euro și 5.000 de lei.
Prejudiciul cauzat a fost recuperat de către polițiștii bucureșteni, în proporție de 60% și a fost predat persoanei în drept.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și șantaj, precum și pentru stabilirea întregii activități infracționale, cu cei șase bărbați în stare de reținere, urmând a fi prezentați magistraților.
Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.