La sfârșitul săptămânii trecute, la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași au fost internate 21 de persoane care au fost diagnosticate cu toxiinfecție alimentară, după ce au consumat alimente cu ocazia unei pomeniri, care a avut loc în satul Rotăria, comuna Ciortești. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în urma anchetei epidemiologice efectuată de medici au fost identificate 22 de persoane (din totalul celor 32 care au participat la eveniment), care au fost diagnosticate cu toxiinfecție alimentară, din care 21 au fost internate în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași. Bolnavii internați în spital au vârsta cuprinsă între patru și 84 de ani, mai precizează reprezentanții DSP Iași. Simptomatologia prezentată de pacienți a constat din febră, frisoane, cefalee, grețuri, vărsături, amețeli, dureri abdominale, scaune diareice, stare lipotimică și stare generală influențată. Din analiza datelor furnizate de pacienții internați s-au evidentiat următoarele: pachetele cu alimente, primite în data de 26.07.2015, în jurul orei 10.00, la cimitirul din localitate, conțineau felii de pâine, două sortimente de salam feliat, cașcaval feliat, o bucată de friptură din carne de porc, preparată la cuptor, sarmale din carne de porc, măsline, roșii; alimentul posibil incriminat, consumat de toți bolnavii, ca aliment unic, sau în asociere cu altele, este friptura din carne de porc; intervalul de la consum la debutul simptomatologiei a fost, în medie, de 2,8 ore. Conform informațiilor obținute de la persoanele care au organizat pomenirea, alimentele au fost achiziționate și au fost preparate sâmbătă, 25.07.2015, în locuința unui membru al familiei. De la domiciliul acestuia s-au recoltat în data de 27.07.2015 probe de alimente, care au fost puse în lucru în laboratorul DSP”, se precizează într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Iași. (E.M.)