Breaking News

Vaccinul pneumococic

  1. vaccinari 29 ianuarieCare sunt reacțiile adverse ale vaccinării pneumococice?

Cele mai frecvente reacții sunt: inflamare și roșeață locală, febră, somnolență, pierderea poftei de mâncare, irascibilitate. Cam 1 din 3 copii prezintă o mică umflătură la locul injecției, 1 din 3 copii poate face febră moderată, 1 din 20 de copii poate să facă febră mai mare, iar 8 din 10 pot prezenta irascibilitate. Aceste reacții sunt tranzitorii.

  1. Bolile pneumococice sunt atât de grave?

Variază de la moderate la foarte grave. Formele foarte grave (meningita și septicemia) pot duce la dizabilități, la grave probleme neurologice până la pierderea membrelor. Unul până la trei din 10 copii care se îmbolnăvesc de meningită pneumococică moare.

  1. Cum se răspândesc bolile pneumococice?

Prin strănut și tuse, mai exact prin picăturile de salivă care ajung în aer. Copiii pot fi doar purtători ai bacteriei și o răspândesc fără a fi bolnavi. Din nas și faringe, pneumococul poate ajunge în plămâni și apoi în sânge, cauzând infecții generalizate.

  1.  Vaccinul poate cauza boala?

Nu, în nici un caz, pentru că nu conține bacterii vii, ci doar un fragment de microb inactivat.

  1. Când trebuie să-mi vaccinez copilul?

Vaccinul conjugat se administrează la 2, la 4 și la 14 luni.

  1. Dacă a fost deja bolnav mai trebuie să-l vaccinez?

Da. Bolile cauzate de pneumococ nu produc imunitate împotriva unor posibile viitoare infecţii cu aceeaşi bacterie, astfel încât un copil care a suferit de una dintre bolile provocate de pneumococ nu este ferit de acesta pe viitor.

  1. Este sigur vaccinul pneumococic? Nu conține mercur, care să provoace autism? Poate provoca sindromul morții subite la sugari?

Profilul de siguranță al vaccinului pneumococic a fost atent studiat și monitorizat. Înainte de a fi autorizat, vaccinul a fost testat pe 18.000 de copii. De altfel, singurul factor de legătură între vaccinuri și sindromul morții subite la sugari (SMSS) este vârsta. Nu s-a stabilit până acuma vreo relație cauză-efect între vaccinuri și SMSS deși au fost făcute numeroase studii în acest sens. În ceea ce privește Thiomersalul, conservantul pe bază de mercur acuzat, la un moment dat, de provocarea autismului, nu s-a putut stabili niciodată o legătură clară între el și autism.

  1. Pot primi vaccinul și copii mai mari?

Da, vaccinul pneumococic conjugat poate fi administrat și tuturor copiilor cu vârste între 2 și 5 ani și celor din grupa de vârstă 6-18 ani, dacă e vorba de copii sau tineri cu un sistem imunitar vulnerabil. De asemenea, poate fi administrat tuturor adulților cu vârste peste 50 de ani și celor cu vârste între 18 și 49 de ani care au anumite afecțiuni ce predispun la boli pneumococice. La persoanele cu afecțiuni care cresc riscul de boli pneumococice cum ar fi pacienți cu anumite boli ale sângelui, pacienți imunodeprimați, pacienţi fără splină sau cu diabet zaharat, insuficienţă cardiacă,  bronşită cronică etc. medicul poate lua în considerare şi administrarea unui alt tip de vaccin pneumococic, neconjugat. Acesta poate fi administrat după minim 8 săptămâni de la administrarea vaccinului conjugat.

  1. În ce cazuri este contraindicat vaccinul?

În cazul unei reacții alergice puternice la o doză anterioară sau la oricare dintre componentele vaccinului. La fel ca în cazul altor vaccinuri, administrarea vaccinului pneumococic conjugat trebuie amânată în cazul copiilor cu boală febrilă acută severă. Pe de altă parte, prezenţa unei infecţii minore, de exemplu o răceală, nu este un motiv de amânare a vaccinării.

  1. De ce nu este suficientă o singură doză?

Unele vaccinuri necesită administrarea de doze multiple pentru a asigura o imunitate de durată. O singură doză de vaccin pneumococic conjugat este suficientă copiilor mai mari, cu vârste de 2 ani şi peste, deoarece la aceştia sistemul imunitar este mai dezvoltat.

  1. Vaccinul poate fi administrat și la copii născuți prematur?

Da, vaccinul poate fi administrat şi la copiii născuţi prematur la aceleaşi vârste la care se administreză copiilor născuţi la termen. Cel mai devreme, vaccinul se poate administra începând cu vârsta de şase săptămâni. Copiii născuţi prematur au un risc crescut de a face boli pneumococice invazive şi deci, vaccinarea la aceşti copii este recomandată.