Terapia Gua Sha

Terapia Gua Sha este o tehnică chinezească ce implică aplicarea de presiune la nivelul pielii şi fricţionare pentru a ameliora anumite simptome.

Tehnica stimulează fluxul sanguin în zonele tratate, favorizând astfel regenerarea și vindecarea.

Conform medicinei tradiționale chinezești, energia Qi sau energia vieții stă la baza echilibrului organismului. Se consideră că un Qi blocat poate cauza durere sau tensiune în mușchi și articulații. Terapia Gua Sha își propune să regleze această energie blocată pentru a reduce durerea sau rigiditatea. Gua Sha este o practică tradițională chineză, care în mod tradițional era realizată prin stimularea pielii cu elemente cum ar fi jadul sau osul. Este o practică înrudită cu acupunctura și masajul.

Ce presupune procedura?

Gua Sha este o tehnică relaxantă, ca masajul, ce presupune utilizarea unei unelte netede din piatră și un ulei de masaj. Procedura cauzează o serie de semne roșii nedureroase, numite petechii, care apar pe piele. Acestea sunt cauzate de ruperea capilarelor. Corpul reabsoarbe celulele sangvine din capilarele rupte, ceea ce îmbunătățește circulația și creează un efect antiinflamator.

Semnele din urma terapiei pot fi de culoare roșu aprins sau se pot asemăna cu o serie de vânătăi purpurii, dar nedureroase. În medicina chineză, aceste semne sunt numite „rash sha” și sunt considerate un rezultat bun al tratamentului. Gua Sha se foloseste în principal la nivelul mușchilor gâtului și spatelui, dar și pe genunchi, brațe, umeri și față.

Cele mai multe sesiuni de Gua Sha încep cu un masaj al țesutului profund sau cu palparea musculaturii pentru a depista aderențe sau țesuturi cicatriciale. Atunci când o zonă a pielii este apăsată, va deveni palidă. După eliberarea presiunii, zona trebuie să se umple rapid cu sânge. Un răspuns capilar lent, în care sângele nu ajunge rapid înapoi în zonă, când presiunea este eliberată, înseamnă că circulația în acea zonă poate fi afectată. Acest lucru indică faptul că acea zonă necesită mai multă presiune. Masajul, palparea și analiza capilară ajută la identificarea zonelor care necesită o presiune mai mare.

Culoarea și durata erupțiilor cutanate ajută la diagnosticare și stabilirea unui plan de tratament adecvat pacientului. De exemplu, culoarea deschisă poate indica un deficit al sângelui, în timp ce culoarea închisă indică faptul că sângele a stagnat pentru o perioadă lungă de timp. Ca dispozitiv se va folosi o unealtă circulară și fie ulei, fie o substanță abrazivă pentru a masa și palpa spatele. O sesiune obișnuită de Gua Sha poate dura doar 10 minute.

Zonele tratate cel mai adesea includ:
● spate
● gât
● umeri
● fesieri
● membre
● abdomen

Ce beneficii are terapia Gua Sha?

În general, terapia Gua Sha este folosită pentru:
● reducerea durerii musculare și durerii articulare
● reducerea inflamației și îmbunătățirea sistemului imunitar
● îmbunătățirea circulației
● reducerea intensității unor simptome, ca cele de răceală sau gripă
● relaxarea musculaturii
● reducerea stresului

În general, această terapie poate ajuta la reducerea inflamației și ajută la ameliorarea durerii cronice. Creșterea fluxului sanguin și aplicarea directă în zonele cu probleme pot ajuta la ameliorarea disconfortului. Creșterea fluxului de sânge și a circulației duce, de asemenea, la o ameliorare a migrenelor. Femeile care suferă de perimenopauză pot prezenta o gamă largă de simptome, inclusiv bufeuri, oboseală, insomnie, anxietate și schimbări de dispoziție. Gua Sha poate fi un tratament complementar în asociere cu alte tratamente cum ar fi medicamente sau terapia hormonală pentru a ajuta la atenuarea acestor simptome.

Eficiență

Cercetările privind eficiența acestei teorii sunt mici, puține și realizate pe eșantioane mici. Cu toate acestea, unele studii prezintă eficiența terapiei în reducerea durerii, inflamației etc. Studiile în general se concentrează asupra durerii musculo-scheletice, durerea fiind redusă prin creșterea microcirculației, stimularea sistemului serotoninergic, noradrenergic și a opioidelor pentru ameliorarea durerii și interferența cu nociceptorii, senzorii de durere, care minimizează durerea. Nu trebuie să fie efectuată la domiciliu și nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale recomandate de medic.

Efecte adverse

Gua Sha are de obicei efecte secundare minime, inclusiv vânătăi temporare sau decolorări ale pielii. De asemenea, poate apărea o durere sau sensibilitate în zonele tratate. Acestea ar trebui să dispară într-o perioadă scurtă de timp. Gua sha cauzează ruperea unor vase mici de sânge în apropierea suprafeței pielii numite capilare, apărând mici vânătăi roșii sau violete, cunoscute sub numele de rash sha. Vânătăile durează, de obicei, câteva zile sau o săptămână. Zona respectivă trebuie ferită de lovituri sau zgârieturi. Leziunile la nivelul acestor mici vânătăi cresc riscul de infectare.

Această tehnică nu este indicată persoanelor care au efectuat o intervenție chirurgicală în ultimele șase săptămâni. De asemenea, terapia Gua Sha nu este indicată în următoarele cazuri:
● afecțiuni dermatologice sau varice;
● risc de hemoragie;
● administrarea de medicamente care diluează sângele;
● tromboză venoasă profundă;
● infecție, tumoră sau o rană care nu e vindecată:
● stimulator cardiac sau defibrilator intern.

Terapia Gua Sha produce durere?

Tratamentul nu ar trebui să fie dureros, dar vânătăile care apar ulterior pot fi uneori dureroase sau pot cauza un ușor disconfort.

Sursa: www.postamedicala.ro