Se repetă intens în aceste zile pentru premiera cu Prinţul fericit după Oscar Wilde, producţie cu care Teatrul „Luceafărul” Iaşi va deschide cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr (FITPT). Este un proiect ambiţios care va aduce la rampă un text de o frumuseţe specială, la 125 de ani de la prima lui apariţie editorială.
Povestea Prinţului fericit este transpusă scenic de regizorul Radu Alexandru Nica, coregraful Florin Fieroiu, compozitorul Vlaicu Golcea. CV-urile acestora sînt impresionante, numele lor apărînd pe afişele celor mai prestigioase teatre din România, dar şi din străinătate, de-a lungul anilor fiind laureaţi cu nenumărate premii naţionale, printre care şi premii UNITER. Dramatizarea este semnată de Daniela Magiaru, iar scenografia, de Ioana Popescu. Din distribuţie fac parte Ioana Iordache, Beatrice Volbea, Ioana Corban, Minodora Lungu, Adrian Diaconu, Dumitru Georgescu, George Cocoş, Alex Iuraşcu. Premiera este programată pentru 5 octombrie, ora 19, prima zi a FITPT, care va fi o zi british. British Council Iaşi este partenerul Teatrului „Luceafărul” în festival, instituţiile convenind ca cei 75 de ani de prezenţă culturală britanică în România şi cei 10 ani de British Council la Iaşi să fie marcaţi astfel. Dimineaţa, la sala mică va evolua compania britanică Noisy Oyster, cu încîntătorul Plain Bob, iar seara, la scena mare, scrierea lui Oscar Wilde va fi narată teatral sub lumina reflectoarelor.
Spectacolul va exploata dramaturgic tehnica storytelling-ului, iar teatral, expresivitatea corporală a interpreţilor, într-un spectacol interactiv, vizual, dinamic.
După peste 20 de montări lucrate în teatre din România, Germania şi SUA, Radu Alexandru Nica se află acum la primul său spectacol într-un teatru pentru copii şi tineret. Regizorul spune că „dorim ca povestea lui Oscar Wilde să fie un prilej de interogație reală pe teme fundamentale pentru noi, creatorii spectacolului, dar să fie și un prilej de dialog cu copiii din sală despre întîmplări și probleme reale, cu care se confruntă și ei în viața de zi cu zi – sărăcia, moartea, dragostea, sacrificiul etc. Spectacolul va fi așadar construit pe mai multe planuri – cel al poveștii efective, cel al mișcării, în care vor fi dezbătute temele valoroase ale spectacolului într-o cheie non-narativă și non-verbală, de asemenea vor fi create momente de interacțiune cu public tînăr, în care convenția celui de-al patrulea perete va fi abolită.” Intenţia teatrului ieşean este ca trupa să lucreze cu creatori de top care, prin produsele lor artistice, să ateste că arta teatrală pentru „cei mici” este la fel de dificilă şi de importantă precum aceea pentru „cei mari”, că fiecare adult trebuie să conserve în suflet un teritoriu al ludicului, al copilărescului. FITPT va debuta pe 5 octombrie, fiind un eveniment care a ajuns la ediţia cu numărul şase. Va fi o ediţie bogată, sub semnul „Ludic”, itinerînd la Iaşi artişti şi spectacole din Marea Britanie, Olanda, Cehia, Italia, Germania, Franţa, Rusia, România, Belgia, Ucraina, Polonia, cu reprezentaţii pentru toate vîrstele, teatru, ventrilocie, film, expoziţii, spectacole-lectură, lansări de carte, conferinţe, dezbateri, video maping etc. Printre participanţii la ediţia din acest an se numără Teatrul Odeon, Teatrul Act, Teatrul Nottara, Teatrul Naţional Sibiu, Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Teatrul Puck Cluj Napoca, Teatrul Ţăndărică Bucureşti, Noisy Oyster Marea Britanie, Irene Laros Olanda, Pavel Vangeli Cehia, Teatrul Tineretului Sttutgart etc.Următoarea premieră a Teatrului „Luceafărul” va fi Muzicanţii din Bremen după Fraţii Grimm, un spectacol produs în cooperare cu Centrul Cultural German Iaşi, la premiera căruia, la începutul lui decembrie, va fi vernisată şi expoziţia „Lumea basmelor” inspirată din universul ficţional al Fraţilor Grimm. Expoziţia a călătorit prin întreaga lume, din 2012, cînd a fost realizată de Goethe Institut, la 200 de ani de la prima apariţie editorială a celebrelor basme. Iaşul va fi al 26-lea oraş în care se va afla, după metropole precum Londra, Glasgow, Dublin, Oslo, Helsinki, Dakar, Budapesta, Istanbul etc. Pînă atunci, trupa va juca şi în festivaluri internaţionale şi naţionale la care a fost selectată să participle, pînă la finele anului, la Cluj Napoca, Galaţi, Bucureşti. Agenda instituţiei este, ca întotdeauna, foarte bogată, oferind publicului, ieşean şi naţional, dar şi specialiştilor ocazia unor întîlniri memorabile sub semnul Thaliei.