Psoriazisul este o afecţiune în mare parte transmisă pe cale genetică, nefiind contagioasă, care provoacă leziuni ce apar ca nişte plăci de culoare roşie, eritematoase, dar acoperite de foarte multe scuame, a explicat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.
„Aceste coji sunt de culoare albicioasă, în multe straturi, şi dau aparenţa la un moment dat a scoarţei de copac. Leziunile apar diseminate, de cele mai multe ori sunt localizate iniţial pe zone de extensie ale organismului, ale membrelor: coate, genunchi, regiunea sacrată şi nu în ultimă instanţă pielea păroasă a capului. Odată ce au debutat, leziunile se pot extinde pe suprafeţe mai mari de corp dând adevărate hărţi geografice pe corp, cu plăci roşii acoperite de aceste scuame, de coji care sunt foarte uscate, care crapă, care şi sângerează, iar uneori se şi pot suprainfecta, deci creează disfuncţii foarte mari ale individului mergând până la adevărate afectări psihice foarte importante”, a detaliat specialistul.
În funcţie de diverşi factori, psoriazisul poate fi clasificat în mai multe tipuri. Astfel, în funcţie de vârstă, există forme care debutează în copilărie, între 20 şi 30 de ani – cel mai precvent, precum şi forme care se manifestă după 50-55 de ani.
Felul în care arată leziunile determină o altă clasificare a psoriazisului. „Unele forme sunt forme zise vulgare – psoriazis vulgar, şi acestea sunt cele uscate. Dar sunt şi formele exudative, care prezintă un gel de vezicule, de băşicuţe să spunem aşa, pline cu lichid. În timp ce unele au tendinţe să dispară, altele tot apar”, ne-a explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
Acestea din urmă pot fi catalogate ca fiind forme „ultra-severe”, leziunile apărând pe suprafeţe mari de corp. Există însă şi o altă clasificare, formele „mai uşoare”, în sensul că plagile sunt localizate pe anumite zone, iar pe tot timpul vieţii vor apărea numai pe acele regiuni ale corpului.
O altă formă de psoriazis, care potrivit preşedintelui Societăţii Române de Dermatologie este puţin mai stresantă pentru pacienţi, este forma de psoriazis localizat palmo-plantar, manifestându-se în zona palmelor şi a tălpilor.
O altă formă a psoriazisului afectează unghiile.
„Minimum 50% din pacienţii cu orice formă de psoriazis au şi o anume afectare unghială. Apar nişte depresiuni în unghie ca şi cum ar fi înţepată de ace sau în timp pot apărea tot felul de striaţii, unghia se îngroasă, se îngălbeneşte, apar striaţii longitudinale, transversale”, ne-a mai declarat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.
Potrivit acestuia, o încă o formă de pzoriazis este aceea de tip „inversat”. „I se spune inversat pentru că apare în această situaţie mai mult în zone de flexie decât cum apare el tipic, în zone de extensie”, a mai explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, care a dat ca exemplepsoriazisul axilar şi cel inghinal.
Conform specialistului, o formă rară a psoriazisului este cea care apare pe mucoase (mucoasa bucală, conjunctivală, mucoasa genitală), 95-98% dintre cazurile de psoriazis manifestându-se pe piele, nu pe mucoase.
Psoriazisul este o afecţiune complexă, multisistemică, şi care poate avea un impact foarte grav asupra pacientului şi, de ce nu, în final, un impact asupra întregului colectiv din jurul pacientului respectiv, a mai explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu. Tocmai de aceea, medicul specialist trebuie să ţină foarte mult cont de tipul de psoriazis pe care îl are pacientul, a punctat preşedintele Societăţii Române de Dermatologie.