FeaturedFluxPolitic

Ana Birchall: Comisia de afaceri europene a reușit să asigure voturile în vederea blocării modificării Directivei 96/71/CE

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaților a reușit, prin dialog și negociere cu forurile similare din alte state membre, să asigure voturile necesare în vederea blocării la nivelul UE a modificării Directivei 96/71/CE referitoare la detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, susține președintele comisiei Ana Birchall.

Într-un comunicat de presă, Birchall afirmă că, în urma întâlnirilor și a dialogului cu omologii săi din alte parlamente europene, 11 state membre UE au adoptat poziții similare celei exprimate de Comisia pentru afaceri europene referitoare la propunerea CE de modificare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii, existând astfel „premisele apariției unei minorități de blocaj la nivelul UE”.

„Prin votul în favoarea avizului motivat negativ în cazul propunerii de modificare a Directivei 96/71/CE, pe 13 aprilie, Parlamentul României a fost între primele foruri legislative ale statelor membre UE care au hotărât acordarea ‘cartonașului galben’ față de această propunere a Comisiei Europene. Este un succes că, astăzi, prin dialogul cu reprezentanții Comisiilor pentru afaceri europene ale legislativelor din celelalte state membre, am reușit să obținem ca 22 dintre voturile exprimate de omologii noștri să fie în linie cu avizul motivat și opinia critică adoptate pe 5 aprilie în Comisia pentru afaceri europene, și confirmate pe 13 aprilie în plenul Camerei Deputaților. Poziția comună la nivelul mai multor state membre referitoare la modificarea directivei privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii oferă posibilitatea conturării unei minorități de blocaj în acest sens la nivelul structurilor de decizie ale UE”, afirmă Ana Birchall, conform comunicatului.

Potrivit sursei citate, România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Croația și Danemarca sunt țările europene care au acordat, până în prezent, aviz motivat privind modificarea directivei referitoare la detașarea lucrătorilor.

„În Comisia pentru afaceri europene, am tras un semnal de alarmă că această propunere, în forma prezentată de CE, încalcă principiul subsidiarității și riscă, în cazul în care ar fi adoptată la nivelul UE în această formă, să pună bariere serioase în calea liberei circulații a serviciilor și a mobilității forței de muncă, afectând grav principiile fundamentale care stau la baza construcției europene, precum și buna funcționare a pieței interne a UE”, a subliniat Ana Birchall, potrivit comunicatului.

Birchall a adăugat că este important ca Guvernul României să includă în mandatul de negociere poziția exprimată de Camera Deputaților, astfel încât în negocierile din Consiliul UE delegația țării noastre să susțină argumentele Parlamentului de la București.

În opinia Anei Birchall, Guvernul României trebuie să își intensifice dialogul cu guvernele altor state cu atât mai mult cu cât, la preluarea mandatului, actuala Comisie Europeană a susținut că va ține cont de avizele motivate exprimate de parlamentele naționale.

„Mă aștept ca, în baza celor 22 de voturi exprimate în parlamentele din 11 state membre UE, Comisia Europeană să retragă această propunere de modificare a Directivei 71. Noi, în Parlament, ne-am făcut datoria profesionist și am atras atenția asupra pericolelor pe care această directivă le presupune la adresa unor principii fundamentale ale UE. Mai departe îmi exprim speranța și așteptarea ca Guvernul României și Președinția să țină cont și să includă în mandatul de negociere poziția exprimată de Parlament, la propunerea Comisiilor pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat”, a mai declarat Ana Birchall, conform comunicatului.

Related Articles

Back to top button