Gala Premiilor UNITER

În ziua de 7 mai 2018, Alba Iulia găzduieşte cea de-a XXVI-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Astfel, în An Centenar, spectacolul Galei se desfăşoară ”într-un decor istoric, patrimoniul-simbol al Cetăţii Alba Carolina”, potrivit site-ului www.uniter.ro.

Evenimentul, la care sunt aşteptaţi peste 250 de artişti, are loc pe esplanada Catedralei Romano-Catolice „Sfântul Mihail”, într-un pavilion, pentru a pune în valoare patrimoniul arhitectural şi istoric al Cetăţii Alba Carolina.

Este a doua oară în istorie, după ediţia din 2007 de la Sibiu, când locul de desfăşurare al Galei este un pavilion, care, de această dată, este unul transparent, pentru a avea o scenografie naturală. Spectacolul inedit din 2007, a cărui regie a purtat semnătura lui Cornel Todea, s-a derulat într-un pavilion prevăzut cu 850 de locuri, amenajat pe spaţiul parcării numite „Cazarma 90”, din centrul Sibiului.

Anul acesta, spectacolul-eveniment începe la ora 20.00 şi este transmis în direct pe TVR1 şi Radio România Cultural, livestreaming pe www.tvr.ro şi www.uniter.ro şi preluat pe pagina de Facebook a UNITER.

Printre nominalizaţii celei de-a XXVI-a ediţii a Premiilor Galei UNITER se regăsesc regizorii Radu Afrim, Victor Ioan Frunză şi Yuri Kordonski, actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ şi Andrei Huţuleac.

Juriul de nominalizări pentru ediţia din acest an a Galei a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari şi Alina Epîngeac, iar spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2017.

Câştigătorii vor fi desemnaţi de juriul final, format din criticul de teatru Marina Constantinescu, actriţa Ana Ularu, scenograful Dragoş Buhagiar, actorul Marcel Iureş şi regizorul Alexa Visarion, care, până în data de 7 mai, trebuie să vizioneze toate spectacolele nominalizate, iar în seara Galei va stabili, prin vot secret, câştigătorii celor 11 categorii de premii.

La categoria „Debut”, au intrat în competiţie Codrin Boldea – pentru rolul Laertes din spectacolul „Hamlet” de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti; Andrei Dinu – pentru regia spectacolului „Edmond”, scenariu bazat pe textul lui David Mamet la Teatrul Municipal Baia Mare, şi Mădălin Hîncu – pentru regia spectacolului „Noaptea ursului” de Ignacio del Moral la Teatrul de Comedie Bucureşti.

Pentru „Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” au primit nominalizări „Dialogurile lui Platon. Criton”, regia artistică Attila Vizauer, „Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin”, scenariul de Emil Boroghină după „Tristele” şi „Ponticele”, scenariul radiofonic şi regia artistică Gavriil Pinte, şi „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, dramatizarea radiofonică Rodica Suciu Stroescu, regia artistică Diana Mihailopol, toate producţii ale Societăţii Române de Radiodifuziune.

La „Cel mai bun spectacol de teatru TV” a fost nominalizat „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, regia artistică Silviu Jicman, producţie a Societăţii Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR).

„Premiului pentru critică de teatru” este disputat de Oana Borş, Cristiana Gavrilă şi Doina Modola.

La secţiunea „Cea mai bună scenografie” au fost nominalizaţi Romulus Boicu, pentru decorul spectacolului „Wolfgang”, după Yannis Mavritsakis, adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ; Helmut Sturmer (decorul) şi Ioana Popescu (costumele şi desenele în nisip live), pentru spectacolul „Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel Garcia Marquez, regia Yuri Kordonsky la Teatrul German de Stat Timişoara; Vanda Maria Sturza, pentru scenografia spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonic, adaptarea şi regia Radu Afrim la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

„Cea mai bună actriţă în rol secundar” va fi aleasă dintre Natalia Călin, Emoke Kato şi Ada Lupu, iar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” au primit nominalizări Zsolt Bogdan, Liviu Pintileasa şi Rareş Florin Stoica.

Mariana Mihuţ, Silvana Mihai şi Olga Torok concurează pentru titlul de „Cea mai bună actriţă în rol principal”, în timp ce Victor Rebengiuc, Andrei Huţuleac şi Ervin Szucs se vor întrece pentru cel de „Cel mai bun actor în rol principal”.

La categoria „Cea mai bună regie”, au fost propuşi Radu Afrim – pentru regia spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare” de Adnan Lugonic, în adaptarea regizorului la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova, Victor Ioan Frunză – pentru regia spectacolului serial „Îngeri în America” (Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” şi Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, şi Yuri Kordonski – pentru regia spectacolului „Incredibila şi trista poveste a candidei Erendira şi a bunicii sale fără suflet” de Gabriel Garcia Marquez, la Teatrul German de Stat Timişoara.

Nominalizările pentru „Cel mai bun spectacol” sunt „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind, poem teatral rock, regia Vlad Cristache, la Teatrul Mic Bucureşti; „Oraşul nostru”, după piesa lui Thornton Wilder, regia Cristian Ban, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad; şi „Rambuku” de Jon Fosse, adaptarea Anca Măniuţiu, regia Mihai Măniuţiu, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.
 

 
Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale. Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa sa din data de 26 februarie 2018, Senatul i-a acordat actorului Horaţiu Mălăele un Premiu de Excelenţă, iar actriţa Ileana Stana-Ionescu, actorul Anton Tauf, regizorul Alexandru Dabija, scenograful Doru Păcurar şi criticul Sorina Bălănescu au fost distinşi cu premii pentru întreaga activitate.

De asemenea, „Premii speciale” vor fi acordate Universităţii de Arte din Târgu-Mureş pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale, Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, organizat de Teatrul de Păpuşi „Prichindel” Alba Iulia, şi echipei Teatrului Ion Creangă pentru diversitatea şi mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate vârstele, în condiţiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009.

* * *

Uniunea Teatrală din România – UNITER este o organizaţie profesională, apolitică, neguvernamentală şi nonprofit, constituită prin asocierea liberă a creatorilor din domeniul teatrului. Principiile înfiinţării acestei organizaţii profesionale au fost libertatea de expresie, de creaţie, de asociere, dreptul la autonomie, o voce liberă în concertul cultural naţional şi internaţional, o deschidere lipsită de complexe faţă de cultura mondială şi apărarea intereselor oamenilor de teatru de diferite profesiuni. UNITER, al cărei preşedinte este actorul Ion Caramitru, a luat fiinţă în 1990 şi de atunci are o activitatea neîntreruptă, se arată pe site-ul www.uniter.ro.

Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii Teatrale din România, iniţiat şi coordonat de Ion Caramitru. Se desfăşoară anual, începând din 1991, acordând distincţiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat.

An după an, Gala Premiilor UNITER, prin amploare şi prin modul în care a fost gândită şi realizată, a devenit unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii teatrale româneşti.

Premiile UNITER se acordă pentru: Cel mai bun spectacol, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenograf, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriţă în rol principal, Cel mai bun actor în rol secundar, Cea mai bună actriţă în rol secundar, Critică teatrală, Teatru radiofonic, Teatru TV, Debut.

Totodată, Senatul UNITER decernează: Premiul pentru întreaga activitate – actriţă, actor, scenografie, critică şi istorie teatrală, regie; Premiile speciale pentru spectacolul de circ, pentru teatrul de copii, pentru coregrafie în arta spectacolului, pentru teatrul de păpuşi şi marionete, pentru teatrul de revistă, pentru muzică de teatru, pentru performanţă în domeniul nonverbal; Premiul de Excelenţă.

În cadrul Galei, sunt decernate, de asemenea: Premiul MECENA, Premiul special al Preşedintelui Uniter, Premiul pentru „Cea mai bună piesă românească a anului”, Premiul Consiliul Britanic.

Trofeul care însoţeşte premiile ce răsplătesc excelenţa în teatrul românesc este creaţia artistului plastic Ion Bitzan (n. 23 august 1924-m. 15 sept. 1997) şi reprezintă o carte „parcă salvată de la un incendiu, legată bine”, în cruce, „să nu se piardă nicio filă”, „un model tras în bronz”, după cum l-a prezentat chiar Ion Caramitru, acum 25 de ani.

În cele două decenii şi jumătate de existenţă, Gala UNITER nu a fost întreruptă niciodată.
Prima ediţie a manifestării a avut loc în aprilie 1993, la Teatrul Odeon din Capitală, şi a premiat stagiunea teatrală 1991-1992. Din 1994, evenimentul s-a mutat la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, unde s-a desfăşurat, în fiecare an, până în 2006. În 2007, Gala UNITER a avut loc la Sibiu, pentru ca în 2008 să revină la Teatrul Naţional din Bucureşti. Ediţiile din 2009, 2010 şi din 2011 au fost găzduite de Studioul 3 al Televiziunii Române. În 2012, la aniversarea celei de-a XX-a ediţii, Gala UNITER a revenit la Odeon, acolo unde avusese loc şi prima ediţie. În anii următori, evenimentul a fost găzduit de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi – în 2013, de Palatul Culturii din Târgu Mureş – în 2014, din nou de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti – în 2015, şi de Teatrul „Regina Maria” din Oradea, în 2016.

Ediţia precedentă a Galei Premiilor UNITER, cea cu numărul XXV, a avut loc în data de 8 mai 2017, la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara. După cum a spus directorul executiv al Galei, Aura Corbeanu, la 3 mai 2018, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, următoarea ediţie se va desfăşura la Cluj-Napoca. „Dacă ne uităm în istoria Galei Premiilor UNITER, în ultimii ani am încercat să mergem în acele oraşe unde am fost invitaţi şi împreună cu decidenţii locali şi artiştii din acel oraş să promovăm la nivel naţional nu numai Premiile Galei UNITER, ci realitatea artistică, locurile de patrimoniu din oraşul unde mergem, din regiunea unde mergem. (…). Vom reuşi să arătăm o faţă frumoasă a României, asociem valoarea cu istoria”, a declarat Aura Corbeanu.
 

 

De-a lungul timpului, Gala Premiilor Uniter a adus în faţa publicului românesc importante personalităţi culturale europene şi mari artişti de teatru şi de cinema, ale căror prezenţe rămân memorabile, printre care actorii Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Jacqueline Bisset, Vanessa Redgrave, Anna Szeles, Vasilica Tastaman, Septimiu Sever, sopranele Ileana Cotrubaş şi Angela Gheorghiu, artista Margareta Pâslaru, precum şi regizorul Andrei Şerban, scenograful Ion Oroveanu sau Ioan Hollender, director general al Operei din Viena la acea vreme.

În timp, prestigiul Galei a crescut, fiind catalogată de public drept „Oscarurile” industriei de teatru româneşti, precizează Suplimentuldecultura.ro. AGERPRES