Liderul USB Nicuşor Dan a declarat că, în perspectiva alegerilor generale, exclude o alianţă cu „un PNL, aşa cum arată azi” şi este prea devreme să spună dacă ar colabora cu un PNL condus de Dacian Cioloş, reproşându-i însă premierului că este la şefia unui Guvern din care face parte Petre Tobă.
Nicuşor Dan a făcut astfel referire la acuzaţiile de plagiat la adresa ministrului de interne, Petre Tobă, acuzaţii care nu au fost clarificate, în pofida promisiunilor premierului.
„Pentru moment, aşa cum arată PNL azi, excludem orice alianţă”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat, la Digi 24, dacă ia în calcul o alianţă cu liberalii în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă.
Întrebat dacă ar face alianţă cu un PNL condus de premierul Dacian Cioloş, Nicuşor Dan a spus: „E aşa de departe până acolo, nu aş vrea să răspund la această întrebare. Adică e o ipoteză, dar…”
Clotilde Armand a intervenit, părând mult mai deschisă faţă de un astfel de scenariu: „Ar fi o direcţie foarte bună, dar nu ştim… Eu cred în sinceritatea lui, cred că e un om cinstit”.
Nicuşor Dan a revenit şi el asupra subiectului, la insistenţele jurnaliştilor: „Ştiţi, domnul Cioloş este o persoană rezonabilă, însă în momentul de faţă conduce un guvern cu domnul Tobă”, a spus Nicuşor Dan, adăugând că îşi menţine afirmaţiile anterioare potrivit cărora este prea devreme să se pronunţe pe o astfel de variantă.
În ceea ce priveşte prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis, Nicuşor Dan a spus că, imediat după ce a câştigat mandatul, a spus că singurul mod de a impune partidelor lucruri pe care nu vor să le facă este să forţeze dezbateri publice larg mediatizate astfel încât să fie clar care este dorinţa societăţii, iar partidele să îşi asume lucruri pe care în mod normal nu şi le asumă din instinct de conservare.
„Klaus Iohannis nu a participat la această dezbatere. A făcut greşela de a trata cu partidele în spatele uşilor închise şi atunci s-a văzut, el şi-a pierdut principalul atuu- încrederea populaţiei. (…) Klaus Iohannis a ieşit uşor, uşor din scenă, nu mai are ascendentul în faţa partidelor politice. Pe de alta parte, pe poziţia pe care a avut-o pe subiecte cum este corupţia sau administraţia publică nu a fost promotorul acelor idei nocive care vin dinspre partidele politice”, a mai declarat Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan: Vrem 10% în alegerile parlamentare. Dacă Clotilde e mai apreciată, fac un pas înapoi
Nicuşor Dan a declarat, duminică, la o emisiune tv, că îşi propune ca viitorul USR să obţină 10% în alegerile parlamentare şi a spus că, în momentul constituirii, vor fi alegeri interne pentru conducerea partidului, iar el ar face pasul înapoi dacă Clotilde Armand ar fi mai apreciată de lume.
„Strict formal, o să avem o fuziune între USB şi USR (Uniunea Salvaţi România), la acea fuziune, în mod logic, vom face procedură de alegeri, vom decide atunci”, a spus liderul USB, întrebat, la Digi 24, dacă viitorul partid va fi condus de el sau de Clotilde Armand.
Nicuşor Dan a mai spus că încă din anii 97-98, când ţinea un seminar de politică la Paris, şi-a dorit să împingă în faţă tineri care să intre în politică şi el să se întoarcă la matematică. „Aş fi foarte fericit să existe aşa de mulţi oameni ca eu să pot să mă retrag să fac matematică. Dacă lumea o s-o aprecize mai mult pe Clotilde, în orice secundă fac un pas înapoi”, a mai comentat el, întrebat dacă se simte eclipsat de fostul candidat al USB la primăria Sectorului 1.
Prezentă în aceeaşi emsiune, Clotilde Armand a spus, referitor la o eventuală candidatură la şefia USR, că nu îşi doreşte nimic pentru ea, dar dacă Nicuşor Dan îi va cere, se va implica în conducerea partidului.
În privinţa viitorul partid, Nicuşor Dan a precizat că obiectivul este să obţină 10% la alegerile parlamentare şi că USR ar putea fi „umbrela” sub care să se adune toate formaţiunile politice noi.
„Nu ne propunem să avem filiale în toate oraşele şi comunele din România, ci doar acolo unde se manifestă oameni care vor să schimbe. Este nerezonabil să ne gândim că vom putea să facem, să inventăm noi nişte oamenii peste tot. (…) Pentru moment, cred că răspundem unei necesităţi a societăţii, există un public dezamăgit de tot ce a însemnat clasă politică până acum, este adevărat că este mai mult urban„, a declarat Dan.