Reza Baqir (FMI): Sugerăm eliminarea sau amânarea măsurilor fiscale programate pentru 2017

 

Măsurile fiscale aprobate de autoritățile române sunt prociclice și vor duce la creșterea datoriei publice iar cele care vor intra în vigoare anul viitor ar trebui anulate sau amânate pentru a se putea face economii la buget și a se readuce datoria publică pe un trend descendent, susține șeful misiunii Fondului Monetar Internațional în România, Reza Baqir.

„În raportul experților noștri pe Articolul IV, care urmează să fie publicat, am explicat că măsurile fiscale aprobate anul trecut sunt prociclice, punând datoria publică pe traiectorie crescătoare. Alte reduceri de taxe sunt anunțate și vor veni la un moment când consumul privat deja este puternic și aceasta este definiția esențială a prociclicității. Noi am sugerat în raportul experților că, pentru a atinge obiectivul de a face economii la buget pentru perioade dificile, pentru a readuce datoria publică pe o traiectorie descendentă, trebuie să se renunțe la aplicarea măsurilor fiscale programate să intre în vigoare anul viitor sau să fie amânate până se pot vedea rezultatele din îmbunătățirea administrării fiscale”, a explicat marți Reza Baqir, în cadrul unei dezbateri organizată de Ministerul Finanțelor Publice.

Potrivit acestuia, din reforma salariilor se pot obține economii de 1,5% din PIB. De asemenea se pot face economii la cheltuielile de capital, pentru că în România acestea sunt mai mari decât pe celelalte segmente, însă calitatea infrastructurii rezultate din aceste cheltuieli este redusă.

Totodată, reprezentantul FMI susține că proiectele mari trebuie prioritizate, iar această măsură trebuie extinsă apoi la proiecte medii și la cele locale. În plus, trebuie realocate fondurile de pe proiecte ineficiente către cele cu eficiență mai mare.

„Planificarea investițiilor trebuie să se bazeze pe evaluări ale riscului satisfăcătoare și apoi un sistem de control al angajamentelor trebuie derulat pentru toate entitățile de stat pentru a evitat problemele de execuție bugetară”, a mai spus Baqir.

În plus, în anumite zone precum educația și sănătatea, nivelul este scăzut în România comparativ cu alte țări și este spațiu pentru îmbunătățirea rezultatelor, în opinia reprezentantului FMI. Însă, potrivit acestuia, scăderea veniturilor bugetare pe fondul reducerilor de taxe va pune presiune mai mare pe cheltuieli, într-un moment în care rezultatele din sănătate sau educație sunt slabe.

Totodată, Reza Baqir atrage atenția asupra evoluției execuției bugetare pe parcursul anului, care poate influența calitatea cheltuielilor. „Atunci când te uiți la execuția bugetară, o paradigmă pe care o vezi este că, în timp ce există mai multe luni cu excedent sau cu un deficit nepronunțat, în mod tipic în ultimele două luni va exista o execuție masivă a cheltuielilor. Atunci o întrebare care se poate pune este dacă acest fapt duce la grăbirea cheltuielilor, care se reflectă într-o calitate scăzută”, a adăugat reprezentantul FMI.

În afara reducerii TVA de la 20% la 19%, Codul Fiscal mai prevede, pentru 2017, eliminarea taxei pe construcțiile speciale și a supraaccizei la carburanți.

Execuția bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, față de 5,96 miliarde de lei, respectiv 0,84% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2015, informează, miercuri, Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

La sfârșitul primului trimestru al anului în curs, excedentul bugetar a atins 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB.