Medical Laser

Efectele expunerii prelungite la radiațiile solare asupra alunițelor

Excesul și expunerea prelungită la radiațiile solare și radiațiile ultraviolete afectează calitatea pieliiși în special sănătatea alunițelor de pe corpul nostru.

Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete și la lumina solară va genera efecte negative pentru pielea noastră care este dotată cu capacitatea de a se apără până la anumite niveluri de agresiune a radiațiilor solare. Eu aș sugera ca atunci când în mass-media și prin Institutul Național de Meteorologie se anunță că indexul de radiații ultraviolete se apropie de 8, în acele zile nu avem ce căuta la plajă pentru că pielea nu se poate apăra”, a declarat într-un interviu pentru www.sanatateatv.ro, prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog.
Potrivit prof. univ. dr. Ioan Nedelcu, expunerea prelungită la soare a generat în timp și o creștere importantă a cazurilor de cancer cutanat, dintre care cel mai grav este melanomul malign. Acest tip de cancer, melanomul malign își are originea în alunițele displazice de pe corpul nostru, adică alunițele cu un contur neregulat geografic, care au mai multe culori și peste 5-6 milimetri în diametru.
Pentru că sănătatea pielii este foarte importantă, înainte de a merge la plajă, medicul specialist recomandă un consult de specialitate care include testarea atentă a alunițelor. Examenul clinic de specialitate a alunițelor este o metodă eficientă prin care putem evita consecințele grave ale expunerii prelungite la radiațiile solare și ultraviolete. De asemenea, pentru a ne proteja pielea și alunițele este recomandată folosirea cremelor fotoprotectoare cu indice mare de protecție sau a hainelor cu potențial fotoprotector, dar și evitarea sporturilor traumatizante.
 
Cu toate acestea specialiștii spun că expunerea la radiațiile solare și ultraviolete poate fi și benefică pentru buna funcționare a organismului.