Admiterea în învăţământul superior agronomic se organizează de Universitate pe baza criteriilor generale stabilite de MECS şi a regulamentului propriu. Studiile din învăţământul universitar agronomic se încheie cu examen de licenţă, absolvenţii dobândind titlul de „inginer” în specializarea urmată, respectiv „licenţiat” în medicină veterinară sau biologie.
- » Facultatea de Agricultură: 437 locuri
- » Facultatea de Horticultură: 205 locuri
- » Facultatea de Zootehnie: 250 locuri
- » Facultatea de Medicină Veterinară: 154 locuri
- » Facultatea de Medicină Veterinară (limba engleză): 50 locuri
- » Tineri din R. Moldova, absolvenţi de licee din România: 25 locuri
- » Tineri români de pretutindeni: 54 locuri
- » Rromi: 11 locuri
Acte necesare înscrierii
– extras din metodologia de admitere –
Fiecare candidat va completa o cerere de înscriere în care se vor menţiona, sub semnatura proprie, toate datele solicitate în formular.
La cererea de înscriere se anexează urmatoarele acte:
- » diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi foaia matricolă, ambele în original;
- » certificatul de naştere, în copie legalizată;
- » copia actului de identitate (buletin/carte identitate);
- » certificatul de căsătorie (dacă este cazul), în copie legalizată;
- » adeverinţă medicală tip, eliberată de cabinetele medicale şcolare sau dispensarul teritorial. Comisiile de admitere pot solicita, după caz, şi avizul medicului Universitaţii;
- » patru fotografii color tip buletin de identitate (3/4 cm);
- » pentru candidaţii studenţi se solicita: o adeverinţa din care să rezulte calitatea de student, copie legalizată după diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi după foaia matricolă (pentru studenţii care urmează al doilea domeniu);
- » în cazul în care candidatul este înscris pentru concurs şi la o altă facultate/domeniu, în locul diplomei de bacalaureat sau adeverinţei în original, va anexa copii legalizate după:
– diploma de bacalaureat sau adeverinţă;
– foaia matricolă.
Acestora li se adaugă o copie a legitimaţiei de înscriere la prima facultate/domeniu, care se autentifică, după original, de către secretariatul la care se face prima înscriere. - » diploma de licenţă sau diploma echivalentă cu aceasta, precum şi diploma de absolvire pentru absolvenţii care doresc să urmeze o a doua specializare;
- » chitanţa de plată a taxei de înscriere stabilită de Senatul Universităţii (150 lei);
- » candidaţii care doresc să urmeze al doilea domeniu (studenti/absolvenţi), vor prezenta o adeverinţă eliberată de facultatea primului domeniu/specializare, din care să rezulte numărul anilor în care au fost susţinuţi de la bugetul de stat;
- » actele doveditoare, în baza cărora se aprobă, la cerere, scutirea de taxă pentru înscriere (orfani de ambii părinţi, proveniţi de la Casa de copii, urmaşi ai celor decedaţi sau răniţi în Revoluţia din Decembrie 1989, copiii personalului didactic din învăţământul superior, a personalului tehnico-administrativ din universitatea proprie şi a personalului didactic titular din învaţamântul preuniversitar (în activitate, pensionat sau decedat).
Scutirea de taxă pentru înscriere se acordă numai o singura dată, acolo unde candidatul depune actele în original.
Absolvenţii de liceu promoţia 2016, pot prezenta în locul diplomei de bacalaureat, adeverinţă tip că au absolvit liceul şi au promovat examenul de bacalaureat, cu specificarea mediei examenului de bacalaureat şi a mediei generale a anilor de liceu, însoţită de foaia matricolă.
Candidaţii din această categorie admişi la concursul de admitere, au obligaţia de a depune diploma de bacalaureat în original, până cel târziu la data începerii anului universitar 2016/2017, în caz contrar pierd locul finanţat de la bugetul de stat.
Condiţii de admitere
Admiterea candidaţilor în învăţământul superior la toate domeniile, se face fără probe de examen, criteriile de departajare, dupa notele de la Bacalaureat, fiind următoarele:
1. Nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română (N1): 50%
2. Nota de la o altă probă scrisă, la alegere (N2): 50%
Candidaţii din lista finală, situaţi sub „linia de admitere”, pot fi înscrişi pe baza de cerere, în limita locurilor aprobate de Senat, ca studenţi în regim cu taxă.
Candidaţii la admitere în învăţământul universitar de licenţă sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (sau echivalentă cu aceasta), cetăţeni ai României şi absolvenţi ai instituţiilor din Spaţiul European al Învăţământului Superior sau din Federaţia Statelor Elveţiene.
Un candidat poate participa concomitent la concurs pentru admiterea la mai multe domenii din aceeaşi instituţie sau din instituţii de învăţământ superior diferite, în condiţiile stabilite de Senatul universităţii, dar poate fi admis numai la un singur domeniu pe locuri subvenţionate de la bugetul de stat.
Absolvenţii învăţământului superior de stat sau particular, cu diplomă de licenţă/absolvire, pot urma un al doilea domeniu pe locuri cu taxă sau fără taxă, după caz, în urma admiterii, în funcţie de perioada în care au fost susţinuţi financiar de la bugetul de stat, pe care au obligaţia să o declare la înscriere şi să certifice printr-o adeverinţă eliberată de facultatea primului domeniu/specializare.
Locurile pentru cel de-al doilea domeniu se obţin de către studenţi/absolvenţi prin procesul de admitere, astfel:
- 1. locurile finanţate de la bugetul de stat se iau din cifra de şcolarizare alocată universităţii de către Ministerului Educaţiei Naţionale
- 2. locurile în regim cu taxă se iau din locurile cu taxă propuse de Senatul universităţii şi apobate de MECTS pentru admiterea din anul respectiv.
ÎNMATRICULAREA OLIMPICILOR
- 1. Candidaţii care au obţinut performanţe deosebite la concursuri internaţionale (premiul I, II, III, menţiune sau premii speciale) în timpul studiilor liceale au dreptul să fie înmatriculaţi fără admitere la două specializări în cadrul numărului de locuri bugetate alocate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, la domenii din universitate corespunzătoare disciplinelor la care au fost distinşi.
- 2. Candidaţii care au obţinut performanţe recunoscute în ultimii 2 ani de studii, la concursuri naţionale sau pe grupe de ţări, pot fi înmatriculaţi fără admitere la o specializare în cadrul numărului de locuri bugetate alocate de către Ministerul Educaţiei Naţionale, dacă la domenii din universitate corespunzătoare disciplinelor la care au fost distinşi, absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat au obţinut premiile I, II sau III.
Candidaţii care fac parte din categoriile mentionate la punctele 1. şi 2. se vor adresa în scris Rectorului Universităţii, care va decide asupra solicitării.
Senatul va stabili din lista de concursuri naţionale şi internaţionale aprobate prin ordin al Ministrului, concursurile relevante pentru USAMV Iaşi.
Până la data de 1 octombrie 2016 Universitatea va comunica Ministerului Educaţiei Naţionale listele nominale ale olimpicilor acceptaţi, menţionând domeniul la care aceştia sunt admişi, precum şi concursul/olimpiada la care au fost câştigători şi anul obţinerii premiului.