Premierul Dacian Cioloş va merge într-o nouă vizită în Germania, agenda externă din următoarea perioadă cuprinzând şi o vizită la Chişinău, au spus sâmbătă, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale, adăugând că în România sunt aşteptaţi vicepreşedintele Comisiei Europene şi premierul polonez.
La începutul lunii septembrie, şeful Executivului va merge din nou în vizită în Germania, unde se va întâlni cu autorităţile unor landuri importante. Deplasarea din septembrie are o pronunţată componentă economică, fiind consacrată întâlnirilor cu potenţiali investitori germani în România.
În cursul mandatului său, premierul a mai fost de două ori în vizită oficială în Germania, în ianuarie anul acesta şi la jumătatea lunii mai. În ambele ocazii, Cioloş a avut întrevederi cu cancelarul Angela Merkel. De asemenea, prim-ministrul s-a întâlnit şi cu preşedintele Germaniei, în luna iunie, când Joachim Gauck a făcut o vizită de stat în România. Atunci, Cioloş l-a informat pe preşedintele german despre intenţia sa de a efectua în septembrie o vizită în landurile Bavaria, Badern-Wurtemberg şi Westfalia şi Renania de Nord, „pentru extinderea cooperării economice bilaterale”.
Germania este primul partener comercial al României şi al treilea investitor străin în România.
Cioloş s-a întâlnit cu omologul moldovean la Bucureşti în luna ianuarie şi cu preşedintele Moldovei Nicolae Timofti în luna februarie, când acesta a făcut o vizită oficială în România.
Premierul se va întâlni la sfârşitul lunii viitoare, la Suceava, cu premierul polonez Beata Szydło, întrevederea vizând „coordonarea pe teme europene de actualitate”, au precizat, pentru MEDIAFAX, sursele citate.
Şi premierul slovac Robert Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene va veni la Bucureşti la sfârşitul lunii august.
Unul dintre cei şapte vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Jyrki Kaitanen va veni în vizită în România, unde se va întâlni cu premierul Cioloş, la începutul lui septembrie. În actualul Executiv comunitar, comisarul european Kaitanen deţine portofoliul ocupării forţei de muncă, creşterii economice, investiţiilor şi competitivităţii.
Este „foarte probabil” ca în timpul acestei vizite să se semneze „contractul pentru gazoductul BRUA”, au mai spus, pentru MEDIAFAX, sursele citate.
Comitetul de Coordonare CEF-Energie (Connecting Europe Facility- Energy), din cadrul Comisiei Europene a validat, pe 19 ianurie anul acesta, finanţarea cu 179 milioane de euro a lucrărilor ce urmează să fie efectuate de Transgaz la sistemul naţional de transport a gazelor naturale românesc în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura dintre Bulgaria şi Austria via România şi Ungaria (proiectul de interconectare Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA) – faza 1, anunţa la începutul anului Ministerul Energiei.
” Relevanţa aparte a proiectelor energetice comune, în special coridorul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria)”, a fost şi unul dintre subiectele discutate de preşedintele Iohannis cu preşedintele bulgar Rosen Plevneliev în luna iunie, la Sofia.(MEDIAFAX)