Mainile catorva concurenti se vad pe tastaturile unor computere, la Campionatul de Jocuri pe Calculator organizat la Romexpo, in Bucuresti, sambata, 30 septembrie 2006. LASZLO MIHALY / MEDIAFAX FOTO

Guvernul oferă 10 burse a câte 2.000 de euro/lună unor experţi IT care să inoveze în administraţie

 

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la lansarea platformei GovITHub, că Guvernul va oferi zece burse a câte 2000 de euro/lună unor specialişti IT care, fără să lase ”fagocitaţi de sistem”, să inoveze sectorul administraţiei publice, mult rămas în urmă din acest punct de vedere.”Astăzi se îndeplineşte un vis pe care l-am avut încă de la început, de când am venit în această poziţie şi când mi-am dat seama, sigur cu anumite reflexe pe care le aveam probabil şi din perioada petrecută la Bruxelles, când lucram foarte mult cu diferite sisteme IT care îmi facilitau activitatea, pregătirea, luarea deciziilor, comunicarea cu colaboratorii. Reflexele formate acolo m-au determinat să am aceleaşi pretenţii şi aici. Sincer să fiu, m-am cam lovit cu capul de pragul de sus când am văzut cum stau lucrurile în administraţie aici, apropos de facilităţile care ar fi trebuit să existe în modul de lucru al administraţiei din perspectiva a ceea ce poate să aducă IT-ul”, a afirmat Dacian Cioloş.

El a mai spus că a încercat, cu resursele pe care le avea la dispoziţie, să creeze o comunicare între miniştri, între decidenţii din guvern, mai ales având în vedere că sectorul IT a depăşit agricultura din punctul de vedere al aportului la Produsul Intern Brut.

”Pe măsură ce treceau zilele, săptămânile, ne-am dat seama că într-o ţară cum e România, cunoscută atât de bine nu numai în Europa, dar şi peste ocean în ceea ce priveşte competenţele pe acest domeniu, în administraţia naţională din România nu se vedeau aproape deloc reflectate aceste competenţe. Ne-am dat seama că avem nevoie de capacitate inovativă în administraţie, capacitate de inovaţie care să vină din sectorul care din punctul meu de vedere s-a dezvoltat cel mai rapid în economia românească, producţia de servicii IT. Este chiar impresionant (…) Vorbim de atâta vreme de potenţialul agriculturii româneşti şi de cât ar putea să facă pentru Produsul Intern Brut şi am avut surpriza plăcută( …) din acest punct de vedere, al dezvoltării serviciilor IT, să văd că dacă nu mă înşel nu numai că a egalat aportul agriculturii în Produsul Intern Brut, dar chiar l-a depăşit, ceea ce arată capacitatea de a inova şi de a evolua a acestui domeniu în România”, a detaliat prim-ministrul.

El a subliniat că platforma GovITHub îşi propune să reunească oameni care au curajul de a inova în acest domeniu fără a se lăsa ”fagocitaţi de sistem”.

”Ne-am gândit la acest mecanism pe care îl declanşăm astăzi, pornind şi de la experienţe reuşite aş spune, individuale, cu câţiva oameni pe care i-am adus în sistem şi care nu numai că nu s-au lăsat fagocitaţi de sistem, dar au reuşit pe poziţiile pe care le ocupă să împingă lucrurile înainte. Ne dorim deci să lărgim această experienţă, să o formalizăm într-un anumit fel prin această platformă Gov IT Hub, care se doreşte a fi o platformă care să reunească oameni care au curajul şi care vor avea curajul să facă o pauză să spun aşa în activitatea lor profesională sau în businessul lor din sectorul privat şi să vină să dea o mână de ajutor în administraţie pentru a găsi soluţii inovatoare în a rezolva anumite probleme”, a explicat premierul.

Şeful Executivului a precizat că Guvernul îşi propune să atragă oameni din afara sistemului oferindu-le o bursă de 2000 de euro pe lună timp de şase luni.

”Avem nevoie de puncte de vedere din exterior care să vină să lucreze în administraţie. Asta e ideea: să găsim oameni care sunt dispuşi, făcând o pauză în activitatea lor profesională din sectorul privat, să vină să dea o mână de ajutor sau cu o bursă pe care o oferim pentru 6 luni, de 2000 de euro pe lună – sigur, nu e miraculos 2000 de euro pe lună, dar e suficient de stimulativ pentru oameni, mă gândesc la tineri dar nu numai. Mă gândesc că pentru un tânăr o experienţă în administraţie din această perspectivă ar putea fi foarte utilă indiferent ce va face în viitor în sectorul privat. Să vină să creeze în administraţie, fără să fie obligat sau fără să fie închistat, încorsetat în toate procedurile administrativ-birocratice. Deci va avea şase luni, cu această bursă de 2000 de euro pe lună, pentru a crea, pronind de la identificarea unor probleme şi de a-şi lăsa urmele trecerii prin administraţie prin aceste produse pe care le va oferi nu doar administraţiei, ci şi cetăţenilor. Deci va exista această posibilitate prin intermediul burselor sau prin voluntariat”, a precizat prim-ministrul.

El şi-a exprimat convingerea că programul, dacă va fi un succes în următoarele luni, va continua ”indiferent cine va veni la guvernare în perioada următoare”.