Sub 10% din suma necesară, strânsă de Guvern pentru opera lui Brâncuşi, Cuminţenia Pământului

 

Până la data de 15 august s-a strâns o sumă de 562.117 euro, donaţi în cadrul campaniei de subscripţie naţională pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, sculptura „Cuminţenia Pământului”, a anunţat marţi Ministrul Culturii, Corina Şuteu, prin pagina sa de Facebook.„Am depăşit o jumătate de milion de euro în campania ‘Cuminţenia Pământului’. Suma totală este de 562.117 euro. În doar două săptămâni am reuşit să strângem peste 200.000 de euro”, a scris marţi Corina Şuteu pe pagina de Facebook, făcând referire la faptul că suma anunţată la 1 august era de 361.098 de euro.

Defalcate, sumele totale, în funcţie de modalitatea prin care s-a donat, sunt următoarele: 349.637 de euro – prin transfer bancar, 122.956 de euro – prin site-ul brancusiealmeu.ro, 50.016 euro – prin eMag şi 39.508 euro – prin SMS.

Donaţii de câte doi euro prin SMS pentru achiziţia sculpturii „Cuminţenia Pământului” a lui Constantin Brâncuşi s-au putut face începând de vineri, 22 iulie. Numărul de SMS-uri trimise este actualizat constant şi poate fi verificat aici.

Week-end-ul trecut, 13-14 august, a avut loc festivalul Summer Well, care s-a alăturat campaniei şi unde participanţii au putut dona direct cu cardul la festival, Ministerul Culturii punând astfel la dispoziţie o nouă modalitate de colectare a donaţiilor – POS-uri mobile. Participarea instituţiei la festival a fost posibilă datorită găzduirii de către Summer Well, datorită UniCredit Bank România şi eMAG. Până în prezent Ministerul nu a anunţat suma colectată doar în cadrul festivalului. Nici în cazul Electric Castle (festival care s-a desfăşurat în perioada 14 – 17 iulie) nu a comunicat suma colectată acolo, dar a anunţat numărul total al donatorilor de la festival (7.920 de persoane).

În plus, la începutul lunii, pe 3 august, Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR) a comunicat faptul că a donat 100.000 de lei (peste 22.000 de euro).

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi „Cuminţenia pământului”, lansată oficial în luna mai de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro. Astfel, pentru a se acoperi întreaga sumă ar trebui ca românii să doneze zilnic 120.000 de euro, în condiţiile în care din mai până în august suma a fost de 4600 euro/zi.

În zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia se anunţă sumele colectate.

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secţiunea „Întrebări frecvente”), în situaţia în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.

De asemenea, în cazul în care sumele donate depăşesc valoarea necesară achiziţionării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei „Cuminţenia pământului” – se precizează pe site.

Preţul pentru achiziţia operei „Cuminţenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro trebuie colectaţi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice.

Potrivit anunţului făcut marţi, 15 august, de Corina Şuteu pe Facebook, „În perioada următoare Adrian Ghenie va dona contravaloarea uneia dintre lucrările sale, Teatrul Naţional din Bucureşti va deschide stagiunea de toamnă cu un spectacol dedicat campaniei pentru ‘Cuminţenia Pământului’, toţi banii strânşi pe bilete fiind donaţi în conturile campaniei, iar o serie de companii private şi-au anunţat intenţia de a susţine achiziţionarea lucrării lui Brâncuşi prin intermediul donaţiilor”.

De asemenea, TVR va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie care va avea o durată de opt ore, potrivit informaţiilor Televiziunii Române.