Pătrunjelul , un purificator al organismului

patrunjelPătrunjelul, unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi, consumat deseori în salate şi preparate culinare este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului.Datorită compoziţiei sale el întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier şi mangan (100 g de pătrunjel proaspăt conţine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier şi 0,5 mg mangan).Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conţinutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac.

Practic cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg).Pătrunjelul mai conţine apiol, principiu estrogen, alte vitaminwe (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofila precum şi un aminoacid numit histidina care frânează dezvoltarea tumorilor.

 

Proprietăţi ale pătrunjelului

– Întăreşte sistemul de apărare al organismului.

– Stimulează sistemul nervos.

– Este antiinfecţios.

– Elimină sau limitează procesele inflamatoare.

– Reglează ciclul menstrual.

– Este diuretic (eliminând apă, ureea, acidul uric şi clorurile) şi depurativ curăţând corpul de toxine.

– Antiseptic al sângelui, al tubului digestiv şi al căilor urinare.

– Vasodilatator.

– Antitumoral, antianemic, antirahitic şi antiscorbutic.

– Stimulează expectoraţia eliminând din bronhii şi plămâni substanţele dăunătoare.

– Împiedica uscarea conjunctivei şi a corneei.

– Favorizează creşterea transpiraţiei contribuind şi în acest fel la eliminarea toxinelor.

– Este regenerator capilar.

– Vermifug.

– Stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine).

– Neutalizeaza efectele nocive ale tutunului şi alcoolului.

 

Când ne poate ajuta pătrunjelul ?

El ajuta în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecţioase, alergii, convalescenţă, bătrâneţe, boli de uzură, oboseala, astenie, surmenaj fizic şi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecţiuni hepatice (hepatită, ciroza, colicistita), afecţiuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, guta, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstual neregulat, celulită.

 

Cura cu salată de pătrunjel

 

Se mărunţeşte o legătură de pătrunjel proaspăt, se adăugă puţin ulei de măsline şi puţină zeamă de lămâie. Se mai pot adăuga câţiva căţei de usturoi, seminţe de dovleac sau de susan.

Se mănâncă zilnic o salată timp de 10-14 zile.

Cura este tonică şi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii.

Observaţie: Salata de pătrunjel este benefică şi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.

 

Cura cu suc de pătrunjel

Pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de suc pur obţinut cu storcătorul electric.

Se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă. Se parează totul până devine o pastă. Aceasta pastă se poate bea ca atare sau se bea filtrată. Este recomandat că sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de cinci ore. Se bea zilnic sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel preferabil înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni.

Pentru combaterea menstrelor dureroase şi pentru reglarea ciclului menstrual se bea cu câteva zile înainte de menstruaţie câte 100 ml suc de frunze pe zi în doză unică.

Sucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consuma în cantităţi mici (cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume.

Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.Sucul de pătrunjel este folosit şi în cosmetică pentru curăţirea tenului său ca remediu contra pistruilor. Sucul se aplică pe faţă seara, menţinându-se peste noapte. Dimineaţa se spală cu apă caldă.

 

Pătrunjelul are containdicatii?

Curele cu pătrunjel sunt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. În aceste cazuri se poate consuma totuşi pătrunjel dar în cantităţi normale ( adăugat în salate, supe şi ciorbe).

Pătrunjelul conţine o substanţă numită apiol care stimulează contracţiile uterine.

El diminuează secreţia lactată şi o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze de pătrunjel strivite.