Într-un interviu pentru moldova.org, ministra Culturii, Monica Babuc, a declarat că autoritățile au reușit să ajusteze legislația, astfel încât să fie oprit procesul de deteriorare și distrugere a monumentelor de istorie și de arhitectură. În plus, grație activității Direcției Patrimoniu Cultural a ministerului și a Agenției Monumentelor Istorice, practic, a fost stopat procesul de demolare a monumentelor de arhitectură, care luase o amploare îngrijorătoare acum câțiva ani.
„A fost format în premieră instrumentul instituțional de salvgardare a patrimoniului arheologic – Agenția Națională Arheologică, care pe parcursul a trei ani de existență a reușit să salveze zeci de situri arheologice și să aducă în patrimoniul muzeal național valori culturale inestimabile”, a menționat Monica Babuc.
În lipsa resurselor financiare, spune Monica Babuc, în special cu sprijinul autorităților locale și donatorilor externi, au fost promovate un șir de proiecte de restaurare și reabilitare a monumente istorice. Cele mai vizibile au fost lucrările de la Cetatea Soroca, Conacul Manuc Bey din Hâncești și Conacul Pommer din Țaul, proiectele de restaurare a sediului Agenție Naționale pentru Siguranța Alimentelor și a Comitetului Național Olimpic.
„În ultimii doi ani, Ministerul Culturii, având sprijinul Guvernului, implementează două proiecte majore de restaurare finanțate din fonduri oferite de Guvernul României: edificiul central al Muzeului Național de Arte și al Sălii cu Orgă cu un buget de câte 1 mln. euro”, a declarat Monica Babuc.
Din fondurile naționale, în ultimii doi ani, s-a restaurat Casa-Muzeu Grigore Vieru din satul Pererâta, a mai adăugat ministra Culturii.