Stafilococul reprezinta un tip de bacterie ce cauzeaza mai multe tipuri de infectie in corpul uman. Acesta este prezent, de cele mai multe ori, pe piele si nu cauzeaza complicatii. Mai mult de 30 de tipuri de stafilococi cauzeaza infectii, insa cel mai frecvent intalnit este Stafilococul auriu (Staphylococcus aureus).
Daca bacteria gaseste o portita prin care sa intre in organism (de exemplu, printr-o rana sau prin tractul respirator), poate cauza infectii grave. Desi oricine poate avea o infectie cu stafilococ, exista unele conditii medicale care cresc acest risc. Iata care sunt persoanele predispuse la infectiile cu stafilococ:
- Nou-nascutii
- Femeile care alapteaza
- Diabeticii
- Persoanele cu boli vasculare sau pulmonare
- Persoanele cu cancer
- Persoanele cu un sistem imunitar deficitar, consumatoare de medicamente sau droguri
- Persoanele care prezinta rani la nivelul pielii sau care au suferit incizii chirurgicale
Semnele si simptomele unei infectii stafilococice
O infectie a pielii include abcese cu puroi (furuncule). Durerea, umflarea si roseata din zona infectiei sunt, de asemenea, semnele unei infectii cu stafilococ. Daca infectia cu stafilococ este in sange (denumita bacteriemie sau sepsis), simptomele includ: febra, frisoane si scaderea tensiunii arteriale (hipotensiune).
Ce tipuri de afectiuni sunt cauzate de stafilococ si cum sunt diagnosticate
Stafilococul cauzeaza mai multe tipuri de infectie. Cele mai multe cauzeaza o inflamatie localizata, denumita abces. Infectiile superficiale ale pielii, precum impetigo (aparitia unor vezicule rosii ce dezvolta o crusta galben-maronie) sau celulita (infectia straturilor pielii) sunt intalnite cel mai frecvent. Femeile care alapteaza pot dezvolta o infectie stafilococica a sanului (mastita), ce poate elibera bacteria in laptele matern. Stafilococul din plamani cauzeaza pneumonie. Atunci cand stafilococul patrunde in oase, acest tip de infectie se numeste osteomielita. Infectiile stafilococice din sange pot sa infecteze si valvele cardiace (aceasta se numeste endocardita).
Daca infectia stafilococica ajunge in circulatia sangvina, se poate raspandi la alte organe si cauzeaza infectii severe ce pun in pericol viata (bacteriemie sau sepsis). Sepsisul poate duce la insuficienta multipla de organ, ce duce rapid la deces.
Medicul poate diagnostica o infectie stafilococica minora a pielii prin examinarea pielii, iar examenele de laborator nu sunt necesare de cele mai multe ori. Infectiile stafilococice din sange, pneumonia sau endocardita necesita, de obicei, culturi (prelevarea sangelui si punerea acestuia pe medii de cultura din laborator pentru a confirma prezenta stafilococului). Odata ce aceasta este confirmata, se face si o antibiograma pentru a vedea la care dintre antibiotice este sensibila bacteria.
Cum putem preveni infectiile cu stafilococ?
Nu exista niciun vaccin pentru a preveni contaminarea cu stafilococul auriu. Prevenirea acesteia reprezinta cea mai buna metoda prin care putem evita acest lucru. Esentiala este igiena. Spalati-va pe maini cat mai bine si mai des, evitati contactul cu persoanele infectate si curatati bine orice taieturi si rani de la nivelul pielii, pentru a reduce sansele de a fi infectati cu stafilococ. Daca sunteti deja contaminat, asigurati-va ca toate persoanele din jur, in special daca va schimba pansamentul, se spala pe mani frecvent. Nu le imprumutati obiecte personale.