Breaking News

Beneficiile surprinzatoare ale turmericului

Turmericul sau Curcuma longa este o planta erbacee a carei radacina se foloseste in bucataria indiana pe post de condiment, fiind foarte aromat. Din radacina se obtine o pudra de o culoare placuta, un galben inchis spre portocaliu, iar gustul este iute, usor amarui.

Pe langa faptul ca ofera mancarurilor un gust placut si un aspect interesant, turmericul ar putea fi numit regele condimentelor, datorita beneficiilor pe care le prezinta pentru sanatate. Curcumina, care se extrage din turmeric, este un antioxidant puternic, mai puternic chiar si decat vitamina C. Va invitam, asadar, sa descoperiti cateva motive care ar trebui sa va incurajeze sa consumati turmeric.

Turmericul stimuleaza vezica biliara sa produca bila

Foarte multi dintre noi au auzit termenul de „bila”, insa nu toata lumea stie exact ce presupune si ce rol joaca in ceea ce priveste sistemul digestiv. Bila este un lichid de culoare galben-verzuie si este produsa de hepatocite – celulele ficatului. Lichidul este depozitat in vezica biliara si contine apa, colesterol, potasiu si sodiu, dar si bilirubina, care se formeaza atunci cand globulele rosii se descompun.

Principalele functii ale bilei sunt acelea de a contribui la indepartarea toxinelor si la descompunerea grasimilor, fapt care v-ar putea ajuta chiar sa pierdeti in greutate. Curcumina poate imbunatati fluxul bilei, ceea ce inseamna ca ajuta la detoxifierea ficatului, regenereaza celulele si contribuie la functionarea optima a acestui organ.

Proprietati antiinflamatoare si antioxidante

Radicalii liberi care provoaca daune oxidative la nivelul ADN-ului sunt asociati cu un numar mare de boli cronice, printre care cancer, ateroscleroza si boli neurodegenerative. Curcumina joaca un rol important in reducerea acestor conditii, reducand deopotriva activitatea unor factori inflamatori si a unor enzime implicate in dezvoltarea acestor boli. Mai multe studii in domeniu, realizate de-a lungul anilor, au dovedit ca turmericul este benefic mai ales in cazul artritei, a durerilor de articulatii. Se pare ca suplimentele pe baza de turmeric ar putea avea aceleasi efecte precum ibuprofenul in cazul persoanelor cu osteoartrita la genunchi.

decupat secundara tumericCurcumina lupta impotriva cancerului

Desi studiile pe subiectii umani sunt inca la inceput, cele pe animalele de laborator au demonstrat ca aceasta curcumina prezenta in turmeric lupta impotriva cancerului. Curcumina interfereaza cu mai multe cai specifice moleculare implicate in dezvoltarea cancerului, potrivit Societatii Americane de Cancer. O analiza realizata in anul 2006 arata ca aceasta curcumina inhiba dezvoltarea cancerului de colon, iar cand turmericul este combinat cu broccoli sau conopida, poate contribui la tratarea cancerului de prostata.

Turmericul si diabetul

Curcumina ar putea preveni dezvoltarea diabetului tip II in cazul persoanelor cu prediabet. Un studiu realizat de cercetatorii thailandezi si publicat in publicatia Diabetes Care a scos la iveala faptul ca persoanele cu diabet carora li s-au administrat capsule ce contineau curcumina prezentau un risc mai mic de a dezvolta diabet tip II. Motivul ar fi acela ca substanta activa din turmeric micsoreaza rezistenta la insulina.

Joaca un rol important in prevenirea Alzheimer

Cercetatorii sunt de parere ca proprietatile antioxidante si antiinflamatoare ale curcuminei ar putea fi intr-atat de puternice, incat sa descompuna placile de amiloid ce contribuie la aparitia bolii Alzheimer. Daca vasele de sange nu sunt obstruate, atunci anumite parti ale creierului ar putea fi mai usor alimentate cu oxigen, iar creierul ar putea functiona mai bine.

Turmericul poate fi introdus in dieta sub forma de pudra, adaugat pe post de condiment in mancaruri, in smoothie-uri, chiar si in lapte, pentru a tine raceala si gripa la distanta, sau puteti lua suplimente alimentare pe baza de turmeric. Puteti consuma cam 3-4 g de turmeric pe zi.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: lahealthyliving.com; bodyandsoul.com.au; huffingtonpost.com; medindia.net