Apa reprezinta unul dintre cei mai importanti constituenti ai organismului uman, fara de care existenta nu ar fi posibila. Aproximativ doua treimi din greutatea corpului este reprezentata de apa. Fara aceasta, supravietuirea este posibila numai cateva zile.
Cu cat un organism este mai tanar, cu atat procentul de apa al acestuia este mai mare. Creierul uman este alcatuit 95% din apa, sangele contine 82% apa, iar plamanii, 90%. O reducere cu 2% a aportului de apa declanseaza aparitia semnelor de deshidratare: ameteala, senzatia de sete, reducerea capacitatii de concentrare, tahicardie cu palpitatii, tulburari de vedere, uscaciunea gurii, urina inchisa la culoare etc. Deshidratarea usoara este, de asemenea, una dintre cele mai frecvente cauze ale instalarii oboselii in cursul zilei.
Apa protejeaza tesuturile, articulatiile si functia vizuala
Apa este un lubrifiant pentru procesul de digestie. Apa din saliva are rolul de a facilita mestecarea si inghitirea alimentelor, asigurand progresia bolului alimentar in jos prin esofag. Lubrifiaza si articulatiile si cartilajele articulare, permitand, astfel, efectuarea miscarii diverselor segmente ale corpului. In contextul deshidratarii, lubrifierea articulatiilor este redusa, ceea ce determina cresterea frecarii suprafetelor articulare, cu instalarea durerilor articulare la nivelul genunchilor, coloanei vertebrale etc. si aparitia leziunilor specifice artritei. Chiar si ochii au nevoie de un aport suficient de apa pentru a-si indeplini functia vizuala.
Apa reprezinta mediul in care se desfasoara toate procesele metabolice ale organismului. Asa cum o masina nu poate functiona fara combustibil, nici corpul uman nu poate functiona fara apa. De fapt, functionarea tuturor celulelor si organelor depinde de apa, ale carei roluri in organism sunt multiple.
Ajuta la reglarea temperaturii corpului
Corpul uman isi regleaza temperatura, atunci cand este expus la caldura excesiva, prin procesul de transpiratie al glandelor sudoripare din piele si evaporarea transpiratiei, cu efect de racorire. Sangele este directionat in zonele din apropierea suprafetei pielii unde isi scade temperatura. De aici, circula inapoi spre zonele centrale ale corpului. Daca organismul este expus unei temperaturi scazute (frigului), pielea isi mentine temperatura prin reducerea circulatiei sangvine de la suprafata corpului (vasoconstrictie).
Miscarea apei in sistemele celulare ale organismului are rolul de a transporta plasma sangvina, care este alcatuita 92% din apa. Aceasta plasma sangvina joaca un rol extrem de important in mentinerea constanta a pH-ului sangvin, in transportul anticorpilor produsi de sistemul imun si in reglarea balantei osmotice. Toate acestea contribuie la mentinerea constanta a temperaturii corpului.
Favorizeaza eliminarea toxinelor din organism
Apa este vehiculul prin care sunt eliminate majoritatea substantelor nocive si toxinelor din organism prin intermediul urinei si transpiratiei. Apa este, de asemenea, esentiala pentru tranzitul intestinal al materiilor fecale, un consum redus de apa asociindu-se cu instalarea constipatiei. Prin stagnarea indelungata a materiilor fecale in intestin, constipatia predispune la aparitia multor boli. Pentru indeplinirea rolului de eliminare a deseurilor toxice din organism, rinichii au si ei nevoie de o cantitate suficienta de apa.
Hidratarea corecta ne fereste de cancerele de colon si vezica urinara
Apa nu are doar rolul de a elimina substantele toxice din organism, ci si de a transporta substantele nutritive si oxigenul spre celule. Nutrientii din alimente sunt supusi procesului de digestie, in urma caruia devin solubili in apa. Aceasta transporta substantele nutritive prin capilarele sangvine din peretii intestinali in sange si sistemul circulator, prin intermediul carora ajung la toate celulele si organele corpului. Consumul unei cantitati suficiente de apa are rolul de a preveni aparitia anumitor boli: cancerul de colon si cancerul de vezica urinara.
Avand in vedere ca apa este un component atat de important pentru organism, este evident ca nu numai cantitatea de apa pe care o consumam este importanta, ci si calitatea acesteia. Cea pe care o consumam trebuie sa fie curata, necontaminata, pura din punct de vedere bacteriologic.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar boli interne, specialist cardiologie
International Pediatric and Family Medical Clinic
Pipera-Voluntari