Ridichea neagră (Raphanus sativus niger), sau ‘’hreanul parizienilor’’, este o legumă deosebită, cu numeroase beneficii şi proprietăţi nutriţionale şi medicale. Cunoscută încă din vremea egiptenilor, ridichea neagră este apreciată în gastronomia franceză pentru proprietăţile sale gustative. În România, ea este cunoscută îndeosebi ca remediu naturist împotriva tusei şi a răcelii. Componente principale Lista substanţelor pe care ridichea neagră le conţine este una foarte lungă. Componentele principale ale acestei legume sunt: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, E, acid folic, acid pantotenic, niacină, calciu, magneziu, potasiu, fier, vanadiu, cupru, zinc, seleniu, nichel, sodiu, fosfor, sulf, enzime, substanţe vegetale secundare, substanţe amare, uleiuri eterice (rafanol), ulei de muştar, sulforafan. Mod de utilizare De regulă, ridichea neagră se consumă rasă sau tăiată felii subţiri, şi mestecată foarte bine. Nu se consumă cu sare, care distruge uleiurile eterice preţioase şi, implicit, o mare parte a acţiunii ei terapeutice. Nemestecată bine sau tăiată prea gros, aceasta poate declanşa fenomene de incompatibilitate în cazul persoanelor cu stomac sensibil. De asemenea, ridichea neagră nu se consumă în fiecare zi. Poate fi consumată şi sub formă de suc, pe perioade mici de timp, câte 100 ml. pe zi. Consumată periodic, ridichea neagră aduce beneficii sănătăţii: Detoxifică organismul Ridichea neagră are un efect detoxifiant asupra organismului, contribuind la menţinerea sănătăţii ficatului şi a funcţionării sale normale. Împiedică formarea microlitiazei biliare Ridichea neagră stimulează activitatea ficatului şi a fierii (mai ales fluxul bilei), împiedicând formarea microlitiazei biliare. Totodată, poate descompune calculii biliari şi poate reduce infecţiile. În caz de litiază biliară, se consumă câte 3 linguri de suc de ridiche neagră, simplu sau amestecat în părţi egale cu suc de morcovi, înainte de fiecare masă. Se poate administra până la 100 ml pe zi. Tratează infecţiile respiratorii Sucul de ridiche neagră tratează eficient infecţiile respiratorii. Consumat în fiecare dimineaţă şi seară, acesta elimină tusea şi vindecă răcelile. Previne bolile de inimă La adulţi, este recomandată pentru combaterea colesterolului, pentru prevenţia bolilor de inimă, pentru drenajul ficatului şi a vezicii biliare. Poate fi consumată şi de către persoanele care se confruntă cu probleme cardiovasculare, întrucât contribuie la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale. Stimulează digestia Fiind bogată în fibre, ridichea neagră previne indigestia şi balonarea, precum şi fenomenul de meteorism. Ridichea neagra se consuma rasa si fara sare Ai probleme de barbatie? Iata o metoda vicleana de a rezolva problema! Băiat din România dezvăluie secretul de a face €9,000/lună de acasă! Băiat din România dezvăluie secretul de a face €9,000/lună de acasă! Am avut 90 kg! Am slabit 1 kilograme pe zi! Cum? Dupa fiecare masa am… Previne cancerul Sulforafanul şi antocianinele din compoziţia legumei sunt substanţe cu un puternic efect anticancerigen. Cercatarile au arătat că acestea sunt eficiente în combaterea cancerului la prostată şi la colon, a celui ovarian, bucal, a cancerului la stomac şi la rinichi. De ajutor în diete Persoanele care urmează cure de slăbire sunt sfătuite să introducă şi ridichea neagră în meniu. Are un conţinut scăzut de calorii, grăsimi şi colesterol, este bogată în fibre şi inhibă apetitul. Benefică în hepatită Pentru că stimulează cantitatea de oxigen din sânge, protejând celulele roşii, ridichea neagră este recomandată în tratarea hepatitei. Tratează hipertiroidismul Cantitatea semnificativă de rafanină recomandă ridichea neagră pentru menţinerea în cote normale a hormonului secretat de glanda tiroidă. Consolidează imunitatea 100 de grame de ridiche neagră oferă 75% din doza zilnică recomandată de vitamina C, contribuind semnificativ la fixarea calciului şi la consolidarea imunităţii. Precauţii Ridichea neagră va fi consumată cu precauţie de ătre persoanele cu stomac sensibil. Efectele secundare ale consumului de ridiche neagră ar putea consta în “arsuri stomacale”. Prin urmare, cei care care au arsuri sau balonări după ce consumă ridiche neagră trebui să evite acest aliment sau să reducă din cantitatea consumată.
Sursa: http://topremediinaturiste.ro