36879678 - cup of ginger tea with honey and lemon on wooden table

CEAIUL CONSUMAT FRECVENT PROTEJEAZĂ DE BOLI

Consumul de ceai de cel puțin trei ori pe săptămână ar putea contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă, spun oamenii de știință.

Potrivit noilor cercetări, consumul „obișnuit” al băuturii calde este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare și deces în urma unei afecțiuni, se arată în datele publicate în European Journal of Preventive Cardiology, potrivit Agerpres.

Există, însă, o diferenţă între consumul de ceai verde şi ceai negru, spun oamenii de ştiinţă.

Studiul a fost realizat pe 100.902 de participanți care nu aveau istoric de atac de cord, accident vascular cerebral sau cancer.

Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri: consumatori de ceai care beau ceai de trei sau mai multe ori pe săptămână şi persoane care nu obişnuiau să consume des sau deloc această băutură. Subiecţii au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de 7,3 ani.

Cercetările au arătat că o persoană de 50 de ani care bea ceai de obicei ar dezvolta boli coronariene și accident vascular cerebral după 1,41 ani mai târziu decât una care nu bea ceai și ar trăi cu 1,26 ani mai mult decât cineva care a băut rar sau nu a băut niciodată ceai.

Risc mai mic de boli cardiace și accidente cerebrale

În comparație cu cei care nu beau ceai niciodată, consumatorii de ceai obișnuiți aveau un risc cu 20% mai mic de a dezvolta boli cardiace și accidente vasculare cerebrale și un risc cu 22% mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral.

De asemenea, s-a observat că cei care beau în mod frecvent ceai au un risc mai mic de deces cu 15%, mai arată datele studiului.

Autorul studiului, dr. Xinyan Wang, de la Academia Chineză de Științe Medicale din Beijing, a declarat: „Consumul obișnuit de ceai este asociat cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare și moarte din toate cauzele. Efectele favorabile asupra sănătății sunt cele mai puternice în cazul ceaiului verde și pentru persoanele care beau ceai în mod obișnuit, pe termen lung.”

Cercetătorii au analizat influența potențială a modificărilor în comportamentul băutorilor de ceai și într-un grup de 14.081 de participanți, asupra căruia au făcut evaluări.

Durata medie dintre cele două sondaje a fost de 8,2 ani, iar mediana de urmărire după cel de-al doilea sondaj a fost de 5,3 ani.

Băutorii de ceai care îl consumau frecvent care și-au menținut obiceiul au avut în ambele sondaje un risc cu 39% mai mic de boli cardiace și accident vascular cerebral, cu 56% risc mai mic de boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și 29% scăderea riscului de deces în urma unoe afecțiuni, în comparație cu cei care consumau rar ceai sau niciodată.

Ceaiul verde sau ceaiul negru?

O subanaliză a studiului a demonstrat că consumul de ceai verde a fost asociat cu riscuri mai mici cu 25% de boli de inimă și accident vascular cerebral, boli cardiace fatale și accident vascular cerebral și deces. În privința ceaiului negru nu au fost observate modificări semnificative.

Oamenii de știință au descoperit că 49% dintre consumatorii de ceai obișnuiți au băut cel mai frecvent ceai verde, în timp ce doar 8% au preferat ceaiul negru.

Aceștia au remarcat o preferință pentru ceaiul verde în Asia de Est și au spus că proporția mică de băutori de ceai negru ar putea face mai dificilă observarea unor asocieri fundamentate, dar că rezultatele indică un efect diferențiat între tipurile de ceai.

Cercetătorii mai arată că ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli care protejează împotriva bolilor cardiovasculare, în timp ce ceaiul negru este complet fermentat și în timpul acestui proces poate pierde efecte antioxidante.