Sanatate

Stridorul laringian

Este termenul folosit pentru a descrie o respiratie zgomotoasa, stridenta, un zgomot suierator al respiratiei, specific in cazuri de spasm sau obstruct ie a laringelui (organul vocii).

Stridorul are loc cand curentii de aer turbionari isi forteaza trecerea prin pasajele respiratorii ingustate datorita starii de boala, infectiilor, corpilor straini, traumatismelor sau anomaliilor anatomice. Stridorul laringian poate fi perceput de la o anumita distanta; uneori poate fi perceput doar la inspiratie adanca, sau in cazul copilasilor cand striga mai puternic; poate fi prezent in inspir, in expir, sau ambele. La copil este asociat cel mai frecvent crupului (laringotraheobronsita), infectiilor respiratorii si obstructiei cailor aeriene; este mai frecvent la copiii mici ale caror cai aeriene sunt mici si mai usor obturabile. Stridorul poate fi simptomul unei urgente respiratorii amenintatoare de viata.

Inflamatia acuta a cailor respiratorii poate fi intalnita in bolile virale sau bacteriene – laringite, crupul (frecvent intre sase luni – cinci ani), laringite/traheite bacteriene (copilul se prezinta dupa o perioada scurta de stridor si respiratie dificila), epiglotita, sau dupa efortul/abuzul vocal – afectiuni care ingusteaza diametrul cailor respiratorii si pot genera stridor, raguseala, insuficienta respiratorie.

Traumatismele laringelui– in functie de localizare si severitate pot provoca de la raguseala, stridor pana la detresa respiratorie si chiar moarte. Se impune prezentarea de urgenta la medic in cazul suspicionarii traumei laringiene.

Corpii straini din caile respiratorii reprezinta cauze de obstructie potential letala a cailor respiratorii si reprezinta urgenta majora. La copiii cu corpi straini in caile respiratorii putem i ntalni diferite simptomatologii in functie de marimea corpului strain, locul implantarii si gradul obstructiei. Corpii straini plati, ascutiti sau subtiri se pot localiza la nivelul laringelui si provoaca raguseala si stridor; majoritatea migreaza in jos, in trahee sau in una din bronhiile principale si pot provoca zgomote cu diferite caractere. Nu da copiilor jucarii care se pot demonta in piese mici ce pot fi inghitite!

Stridorul laringian congenital este cea mai frecventa cauza de stridor cronic la copil si este datorat unei anomalii a laringelui, prezenta de la nastere. Alte simptome ce pot fi intalnite: se modifica/este prezent in diferitele stari de activitate (somn, mancare, joaca); de obicei este mai putin zgomotos cand copilul sta pe burta; se i nrautat este in infectiile cailor aeriene. Este suficienta examinarea clinica a copilului in serviciile ORL si pediatrie; in situatiile mai severe poate fi necesara examinarea laringelui (laringoscopie) sau a cailor aeriene (bronhoscopie). Evolutia stridorului este autolimitanta in majoritatea cazurilor – se rezolva de la sine, fara interventie chirurgicala.

Recomand prezentarea de urgenta la specialistul ORL-ist sau pediatru in situatiile in care parintele observa aparitia/agravarea stridorului, alterarea capacitat ii respiratorii din cadrul unei IACRS, dupa o trauma sau daca suspicioneaza un corp strain respirator.

Related Articles

Back to top button