Chișinău: Unii politicieni au ascuns intenționat rezultatele recensământului din 2014
Rezultatele recensământului populației și locuințelor efectuat în 2016 în Republica Moldova întârzie să fie făcute publice din cauza situației legate de forța de muncă de pe teritoriul republicii, susține comentatorul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.
Potrivit acestuia, tergiversarea anunțării rezultatelor recensământului nu ar avea vreo legătură cu problema națională sau cu faptul că ar ieșit la număr mai mulți români, ci tocmai cu forța de muncă din republică.
„S-au tăinuit cifre vreme de doi ani pentru ca să nu se sperie investitorii. Realitatea cu privire la forța de muncă și cu privire la numărul (real) al cetățenilor din Republica Moldova și care sunt sau nu sunt angajați, care plătesc sau nu impozite, poate să fie devastatoare. Dacă această situație, pe care noi o vedem pe stradă sau mergând în localitățile rurale, va fi centralizată în cifre la Biroul Național de Statistică, va fi un șoc pentru noi și mai ales pentru partenerii noștri europeni, care fie că au cifre vechi, fie promisiuni ce nu țin cont de realitate’, explică el.
Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova (BNS) a anunțat marți că a finalizat introducerea datelor din toate cele peste 4.235.000 de chestionare de la recensământul din 2014. Rezultatele finale, însă, vor fi prezentate abia în primăvara anului viitor.
Până atunci, datele vor fi procesate și confruntate cu informații din alte baze de date pentru a verifica numărul persoanelor nerecenzate. BNS a admis anterior că nu toate gospodăriile au fost recenzate, în special, în municipiul Chișinău, unde nu au fost colectate datele de la peste 48.000 de familii.
Publicarea datelor recensământului, realizat în mai 2014, a fost cerută în mai multe rânduri de societatea civilă, amintește canalul media citat.