In plus, ficatul produce anumite proteine importante pentru coagularea sangelui. Daca acesta nu functioneaza optim, pot aparea mai multe afectiuni, iar functiile sale pot fi influentate permanent. Iata care sunt principalele obiceiuri si alimente care afecteaza sanatatea ficatului:
Zaharul
Zaharul nu este sanatos in general pentru organism si poate afecta si ficatul. Acesta utilizeaza un anumit tip de zahar, denumit fructoza, pentru a produce grasime. O cantitate prea mare de zahar rafinat cauzeaza acumularea de grasime si aparitia bolii grase de ficat (steatoza hepatica). Este important sa reduceti alimentele bogate in zahar adaugat, precum dulciurile si produsele de patisserie, si sa optati, in schimb, pentru consumul mai mare de fructe proaspete.
Grasimea in exces acumulata la nivelul ficatului si steatoza hepatica favorizeaza umflarea acestuia. Odata cu trecerea timpului, se pot forma cicatrici permanente la nivelul acestuia (ciroza). Exista mai multi factori ce cresc riscul de steatoza hepatica, precum obezitatea, varsta si prezenta diabetului. Este recomandat sa tineti o dieta bogata in fructe si legume si sa faceti exercitii fizice cel putin 30 de minute zilnic pentru a opri progresia bolii.
Vitamina A in cantitati mari
Organismul are nevoie de vitamina A si este recomandat ca aceasta sa fie luata din legume si fructe proaspete (in special cele de culoare rosie, portocalie si galbena), in loc de suplimente. O cantitate prea mare de vitamina A provenita din suplimente poate reprezenta o problema pentru sanatatea ficatului. Discutati cu medicul inainte de a lua suplimente de vitamina A, deoarece este probabil ca nici nu aveti nevoie de o cantitate in plus.
Bauturile carbogazoase
Cercetatorii au aratat ca persoanele care consuma o cantitate mare de bauturi carbogazoase au un risc mai crescut de aparitie a steatozei hepatice. Este recomandat sa evitati sau sa diminuati consumul acestora si sa optati, in schimb, pentru bauturi preparate in casa, precum limonada.
Acetaminofenul
Acetaminofenul este o substanta din medicamente ce ajuta la ameliorarea durerilor de spate, de cap sau a racelilor. O doza prea mare de aceasta substanta poate afecta serios ficatul. Discutati cu medicul inainte de lua acetaminofen, pentru a stabili exact doza de care aveti nevoie pe zi.
Grasimile trans
Grasimile trans se gasesc in aproape toate alimentele ambalate si in produsele de patiserie. O dieta bogata in grasimi de tip trans favorizeaza aparitia obezitatii, ceea ce afecteaza ficatul. Unele etichete neaga prezenta acestor grasimi, insa pot fi intalnite in cantitati mici, care, totusi, afecteaza starea de sanatate.
Alcoolul
Se stie deja ca alcoolul afecteaza sanatatea ficatului. Insa, trebuie retinut faptul ca o cantitate mare de alcool, chiar si ocazional, poate dauna. In plus, uneori nu stiti cand este “prea mult” si nu va opriti atunci cand trebuie. Daca nu puteti elimina complet alcoolul, este recomandat sa reduceti consumul acestuia, la un pahar pe zi in cazul femeilor si la doua pahare pe zi in cazul barbatilor.
Lipsa exercitiilor fiziceExercitiile fizice efectuate regulat nu numai ca imbunatatesc starea generala de sanatate, dar si reduc sansele de aparitie a obezitatii. Obezitatea este daunatoare sanatatii ficatului, iar prezenta acesteia poate duce la aparitia mai multor afectiuni. Este de preferat sa optati pentru un sport care va face placere pentru a mentine sanatatea ficatului.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie