Actualul Procuror General interimar Eduard Harunjen este candidatul desemnat la funcţia de Procuror General. Decizia a fost anunţată astăzi în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în urma desfăşurării unui concurs public pentru ocuparea funcţiei, informează MOLDPRES.
Eduard Harunjen s-a născut la 19 mai 1972 în oraşul Cupcini, raionul Edineţ. Din 1994 şi pînă în 1996 a activat în calitate de procuror de secţie în Procuratura municipiului Chişinău. Din 1996 şi pînă în anul 2005 a ocupat funcţia de şef-adjunct al mai multor secţii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În perioada 2011-2013 a fost procuror pentru misiuniSPECIALE în Procuratura Generală, ulterior a ocupat funcţia de procuror anticorupţie şi prim-adjunct al Procurorului General. Din martie curent activează în calitate de Procuror General interimar.
În total, la etapa interviului au fost admişi șase candidați: actualul Procuror General interimar Eduard Harunjen, adjuncţii Procurorului General Iurie Garaba şi Igor Serbinov, şeful Procuraturii Anticorupţie Viorel Morari, procurorul municipiului Chişinău Igor Popa şi procurorul din cadrul Procuraturii sectorului Ciocana Ruslan Caşu.
Potrivit noii Legi a Procuraturii, şeful statului va numi Procurorul General la propunerea CSP pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit. Preşedintele, la fel ca și în cazul judecătorilor, poate respinge o singură dată candidatura propusă de CSP. Refuzul trebuie să fie motivat, iar la propunerea repetată, făcută de 2/3 din membrii CSP, Președintele este obligat să semneze decretul de numire în funcție a Procurorului General.
Procurorul General poate fi demis din funcție de către Președintele R. Moldova la propunerea CSP, în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente.