Maia Sandu acuză că hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova privind alegerile nu a luat în calcul contestația sa

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) referitoare la validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale nu a luat în considerare contestația pe care a depus-o la CCM, informează Radio Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, argumentele invocate de reprezentanții formațiunii sale arătau că impactul încălcărilor admise de autorități ar fi fost unul decisiv asupra rezultatelor alegerilor.

Sandu s-a referit în acuzațiile sale la faptul că mai mulți cetățeni din diaspora nu au putut să voteze din lipsă de buletine de vot, la transportul organizat de votanți din regiunea transnistreană și la atacuri mediatice, inclusiv prin intermediul unor fețe bisericești, asupra sa.

Președinta PAS a criticat faptul că, deși a acuzat autoritățile că nu și-au făcut datoria în organizarea procesului de vot și că există o serie de lacune în legislația electorală, CCM a validat rezultatele alegerilor.

Maia Sandu a mai anunțat că duminică, 18 decembrie, va avea loc ședința consiliului politic național al PAS, unde vor fi discutate planurile de viitor ale formațiunii.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) a validat marți rezultatele alegerilor prezidențiale. În urma deciziei CCM, noul președinte Igor Dodon urmează să depună jurământul în fața parlamentului și a Curții, în termen de 45 de zile după alegeri.

Mandatul președintelui Republicii Moldova este de patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului.

Socialistul prorus Igor Dodon a câștigat turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie din Republica Moldova cu peste 52% din voturi, învingând-o pe contracandidata proeuropeană Maia Sandu, votată de aproximativ 48% dintre alegători.